Nieuws

De vergeten ISO-certificering voor datacenters

De vergeten ISO-certificering voor datacenters

In de datacenterwereld bestaan honderden ISO-normen en certificeringen, zoals ISO-27001 voor informatie-beveiligingsmanagement, ISO-9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO-14001 voor milieumanagement. De ISO 14644-1 wordt vaak nog uit dit rijtje weggelaten, maar waarom?

Wat is de ISO 14644-1 certificering?

De ISO 14644-1 klasse 8 cleanroom norm is een must voor datacenters. Deze norm geldt als de serverruimte bijna volledig stof- en deeltjesvrij is. Een stofvrije ruimte vermindert de kans op een datacenter-downtime. Met deze norm kun je als datacenter klanten, medewerkers en leveranciers een betere garantie geven over de constante werking van de apparatuur.

Bron: ISO 14644-1:2015 Table 1 – ISO Classes of air cleanliness by particle concentration


De geschiedenis van cleanrooms

Tijdens de grote technologische ontwikkelingen in de 20ste eeuw, zowel in de oorlog als in de ziekenhuizen, ontstond het concept van de cleanroom. Bij de ontwikkeling van wapens in Engeland en Amerika wilden de fabrikanten een wapen maken dat betrouwbaar was. Daarom moest de omgeving waarin het gemaakt werd zo schoon mogelijk zijn. Ook tijdens het opereren van patiënten moest de ruimte zo steriel mogelijk zijn om ontstekingen te voorkomen. Dit was en is nog steeds één van de hoogste prioriteiten.


Door naar 2021

Als we doorspoelen naar 2021 zien we dat cleanrooms nog altijd gebruikt worden. Niet alleen voor wapens en ziekenhuizen, maar ook voor honderden andere praktijken zoals tandartsen, laboratoria en technologische fabrikanten. Vooral bij technologische bedrijven, zoals ASML, wordt er gelet op de deeltjes die in de lucht rondzweven. Als er namelijk ook maar een klein deeltje op één van de chips belandt, kan dat ervoor zorgen dat het hele product niet meer werkt.


Maar wat is de ISO-norm voor de toegestane hoeveelheid stofdeeltjes?

Om vast te leggen welke concentratie van deeltjes in de lucht een gevaar vormt voor de producten of patiënten in de ruimte, is er een norm opgesteld. Dit is de ISO-norm. De ISO-norm is opgedeeld in 9 klassen. Hoe lager de klasse, hoe minder deeltjes er in de lucht aanwezig mogen zijn (zie de tabel hieronder).

Artikel door: THP Clean Datacenter
Meer weten over THP Clean Datacenter? Bezoek de website: www.cleandatacenter.nl/diensten/serverruimtes

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws