Nieuws

DDA publiceert marktrapport ‘The Fact of the Matter’ tijdens Nationale Datacenter Dag

DDA publiceert marktrapport ‘The Fact of the Matter’ tijdens Nationale Datacenter Dag

Amsterdam, 13-06-2023 — Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, heeft tijdens de Nationale Datacenter Dag het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Center’ rapport gepubliceerd. De eerste druk van de negende editie is live overhandigd in het datacenter van Interconnect in Eindhoven.

Datacenters zorgen ervoor dat iedereen elke dag gebruik kan maken van het internet en de cloud. Maar hoe werkt een datacenter precies? Deze vragen en meer zijn vandaag behandeld tijdens de Nationale Datacenter Dag, een initiatief van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). In heel Nederland hebben datacenters vandaag hun deuren geopend voor bezoekers, zodat zij met eigen ogen kunnen zien wat de bron van het internet en de cloud is.

Uitreiking marktrapport State of the Dutch Datacenters
Traditiegetrouw publiceert DDA tijdens de Nationale Datacenter Dag het State of the Dutch Data Center rapport. Het jaarlijkse marktrapport behoort inmiddels tot een van de meest toonaangevende onderzoeken van de Nederlandse datacentermarkt en bevat veel informatie over de trends en ontwikkelingen in de sector. Hierdoor wordt het rapport elk jaar wereldwijd en in Nederland veelvuldig gelezen en brengt het de industrie onder de aandacht bij de digitale sector, het bedrijfsleven, overheid en samenleving.

Stijn Grove, Managing Director van de Dutch Data Center Association, heeft daarom speciaal vandaag de nieuwste editie overhandigd aan Rob Stevens, CEO van Interconnect, in het datacenter van Interconnect in Eindhoven.

The Fact of the Matter
In de negende editie van het rapport is onder andere te lezen dat colocatie datacenters in 2023 792.000 vierkante meter van de Nederlandse bedrijventerreinen (inclusief kantoren en buitenruimte) in gebruik nemen. 71,9% van deze datacenters is gevestigd in de Metroregio Amsterdam (MRA).

De groei van datacenter white space in 2023 is vooral zichtbaar geweest in regio’s buiten de MRA. Echter verwachten datacenters in de MRA dat deze groei de komende jaren weer zal aantrekken. Het onderzoek laat tevens zien dat, zowel in Amsterdam als daarbuiten, het toegang krijgen tot voldoende stroom de grootste uitdaging is.

Ook maakt het onderzoek duidelijk dat colocatie datacenters blijven groeien in aantal en dat ‘on-premise’ IT ruimtes sterk blijven afnemen. Dit is een positieve ontwikkeling voor de verdere efficiëntie en verduurzaming van ons datagebruik.

Met het thema ‘The Fact of the Matter’ wil de brancheorganisatie aanstippen dat rapportage over de sector van groot belang is en dat deze feiten het uitgangspunt moeten zijn voor de discussie rondom datacenters. Ondanks het feit dat er al meerdere cijfers en rapporten beschikbaar zijn over datacenters, onder andere gepubliceerd door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft de sector vaak te maken met ongenuanceerde en negatieve beeldvorming. “Wij zullen ons blijven inzetten voor een genuanceerd beeld van de sector en hopen dat de cijfers en feiten voor zich spreken en het belang van de sector betuigen”, aldus Stijn Grove.

Download nu gratis het rapport
Je kan de nieuwste editie van het State of the Dutch Data Center Rapport nu gratis downloaden.

Download het rapport via deze link

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws