Nieuws

Datacenterbranche pakt personeelstekort aan met eigen opleiding

Datacenterbranche pakt personeelstekort aan met eigen opleiding

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) gaat in samenwerking met diverse partijen technische mensen uit andere sectoren omscholen tot datacenterprofessionals. Eén van de deelnemers aan dit initiatief is Schneider Electric, dat via zijn Energy University en whitepapers de lesstof over onder andere stroom, koeling en beschikbaarheid inbrengt.

“Er is al jaren een nijpend tekort aan geschoold en ervaren personeel in de datacenterbranche”, zegt Loek Wilden, teamleider Digital Services & Execution bij Schneider Electric. “Alle bedrijven vissen in dezelfde vijver. In combinatie met de enorme groei die de branche nu doormaakt, is het cruciaal dat het tekort aan geschikte professionals wordt aangepakt.” Daarom startte DDA een initiatief met onder meer het ministerie van Defensie om technische professionals die in een andere sector uitstromen, om te scholen tot datacentermedewerker.

Geschiktheidsanalyse

De opleiding duurt drie maanden en bestaat feitelijk uit een soort werkend lerentraject waarbij deelnemers direct stage lopen bij een datacenter. “Drie maanden is een beperkte tijd, daarom wordt er gezocht naar mensen die al technische ervaring hebben en wordt er voorafgaand aan de start van het programma een geschiktheidsanalyse van de kandidaten gemaakt.” Onderdeel van die analyse is een speeddatesessie tussen kandidaten en datacenters. “Het Data Center College zoekt kandidaten die bijvoorbeeld al veel elektrische ervaring hebben, maar nog niet zoveel weten over koeling en wanneer ze nog niet echt feeling hebben met de IT in een datacenter, is dat ook niet erg. Die zaken worden in een korte crash course aangeboden waarbij ze de opgedane kennis direct op hun stageplek in praktijk kunnen brengen. De stagebedrijven kunnen op die manier ook snel zien of iemand de materie snel oppikt.”

Omscholingsprogramma

Na drie maanden volgt een evaluatie van beide kanten en kan – bij succes – de stage worden omgezet in een dienstverband. Een groot deel van de aangesloten datacenters bij branchevereniging DDA heeft interesse getoond in het initiatief en een flink aantal heeft zich als stagebedrijf al aangemeld. Iedere drie maanden moet een nieuwe lichting kandidaten starten aan het Data Center College. Ook het ministerie van Defensie participeert in het initiatief. “Bij Defensie werkt veel technisch personeel, bovendien is de uitstroom daar relatief hoog. Het ministerie heeft zichzelf tot doel gesteld om mensen die lang gediend hebben, ook een toekomst te geven. Daarvoor zijn verschillende omscholingsprogramma’s beschikbaar, waar dit er eentje van is. Het soort techniek dat wordt toegepast bij Defensie toont overeenkomsten met datacentertechniek, denk bijvoorbeeld aan elektronica, zware dieselmotoren en grote, imponerend, complexe installaties. Daar weten Defensiemensen wel raad mee, dus die kun je in korte tijd prima omscholen. Maar ook voor mensen uit andere branches is dit een aantrekkelijk programma.”

Positieve effecten

De kaders van de opleiding en het bijbehorende examen zijn zorgvuldig getoetst bij de DDA Examencommissie. Hierin nemen diverse partijen zitting: DDA, Smartdc, Interxion, CBRE en Unica. De commissie is verantwoordelijk voor het borgen en up-to-date houden van de kwaliteit van het examen. Eline Stuivenwold, beleidsmaker Onderwijs & Werkgelegenheid bij DDA: “We zijn er ontzettend blij me dat we met het Data Center College kunnen bijdragen aan het personeelstekort, door mensen te begeleiden naar een datacentercarrière. Het heeft enorm veel positieve effecten. Zo krijgt onze branche toegang tot personeel dat specifiek is opgeleid voor datacenters, werkzoekenden kunnen een carrièreswitch maken bij een nieuwe werkgever en sociale instanties kunnen een soepele doorstroom van personeel verzorgen. Mooi dat we dit vanuit de branche hebben kunnen opzetten.”

Bron: ChannelConnect

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws