Nieuws

Data Gravity zorgt voor een terugkeer van gedistribueerde computing

Data Gravity zorgt voor een terugkeer van gedistribueerde computing

Rapport van NorthC Datacenters en de DDA wijst op de noodzaak voor een enterprise IT-aanpak waarin niet de applicaties, maar de data centraal staan

 

Amsterdam, 6 mei 2020 Nederlandse organisaties moeten in hun IT-architectuur rekening gaan houden met de gevolgen van ‘data gravity’: het zo dicht mogelijk bij elkaar houden van data en de bijbehorende applicaties en services. Dit is één van de centrale aanbevelingen in het nieuwe rapport ‘De impact van data gravity op IT’ van NorthC Datacenters en de Dutch Data Center Association (DDA). Dit duidt op een breuk met de trend naar grote, centrale datacenters en een terugkeer van gedistribueerde computing.

Het rapport onderzoekt de effecten van data gravity op de manier waarop organisaties hun data opslaan en toegankelijk maken voor de bedrijfsapplicaties. Doordat deze applicaties steeds meer data sneller moeten verwerken, wordt het belangrijker dat deze data dichtbij de applicaties komen te staan. Hoewel Nederland beschikt over een uitstekende en snelle infrastructuur, kunnen zelfs kleine vertragingen al een impact hebben op de bedrijfsprocessen die in toenemende mate afhankelijk zijn van zeer snelle data-analyses en machine learning.

Dit betekent dat het huidige model met één centrale fysieke IT-omgeving – dat alle verwerkingslocaties bedient – niet altijd meer voldoet. Uit het rapport blijkt dat het grootste deel van de data (63%) van Nederlandse organisaties zich nog altijd binnen bedrijfseigen serverruimtes en datacenters bevindt. Maar in deze situatie komt nu snel verandering. Inmiddels is de vloeroppervlakte van de multi-tenant datacenters plus die van hyperscale datacenters in Nederland al tweemaal zo groot als de on-premises datavloer. Doordat steeds meer data in de cloud worden opgeslagen, lopen bedrijfsdatacenters leeg en kiezen organisaties vaker voor colocatiedatacenters, waar ze bouwen aan een hybride (cloud) omgeving.

“Het rapport laat zien dat het steeds belangrijker wordt om heel goed na te denken waar data geplaatst worden. Verschillende applicaties verwerken op verschillende manieren data en hebben andere eisen voor wat betreft de snelheid waarmee die data beschikbaar moeten zijn”, zegt Alexandra Schless, CEO van NorthC Datacenters. “De uitdaging voor organisaties is om hun infrastructuur in te richten voor de toekomst en voor optimaal gebruik van de cloud. Welke data plaats je in de public cloud, welke in een private cloud en welke in een colocatiedatacenter?  Je moet integraal kijken naar de bedrijfsprocessen, in plaats van per applicatie. Door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van de mogelijkheden van edge computing, micro-datacenters en regionale datacenters, zijn data altijd daar beschikbaar waar ze nodig zijn.”

“Uit dit rapport blijkt dat het IT-landschap in Nederland nog altijd in beweging is. Door het coronavirus is dit in een stroomversnelling gekomen. Organisaties zagen zich gedwongen om in één keer snel op te schalen en hebben behoefte aan oplossingen om veilig gedistribueerd te werken”, aldus Stijn Grove, Managing Director van de DDA. “Dat vergt veel meer van systemen, die daar niet altijd op berekend zijn. Daarmee moeten strategische beslissingen over veranderingen aan de IT-architectuur snel naar voren worden gehaald. Dit rapport vervult dan ook een concrete behoefte en vormt een goede leidraad voor IT-afdelingen die nu nadenken over veranderingen in hun toekomstige IT-architectuur.”

 

De gevolgen van data gravity voor de IT-architectuur

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties de noodzaak inzien om in hun IT-architectuur rekening te houden met de gevolgen van data gravity. Daar hoort onder andere een verandering bij van een applicatie-centrische naar een data-centrische strategie. Die applicatie-centrische visie is het gevolg van silovorming binnen organisaties die – paradoxaal genoeg – is ontstaan doordat IT-taken één voor één naar de cloud zijn verplaatst. Daardoor dreigen organisaties hun grip kwijt te raken op de eigen data, met de nodige risico’s voor de veiligheid en de continuïteit.

Door de data centraal te stellen bij strategische keuzes rond de cloud, de opslaglocatie van data en de achterliggende infrastructuur, kunnen Nederlandse organisaties sneller en flexibeler reageren op ontwikkelingen.

Het rapport ‘De impact van data gravity op IT’ is in opdracht van NorthC Datacenters en de Dutch Data Center Association opgesteld door onderzoeksbureau Pb7 Research.

Download het volledige rapport: De impact van data gravity op IT.

Of lees de samenvatting van het rapport in de gelijknamige white paper uitgebracht door de DDA. DOWNLOAD HIER.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws