Nieuws

 

Claartje Mangert: “Digitale transformatie en technische ontwikkelingen gaan heel snel. Dat maakt het datacenter een enorm dynamische omgeving!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Claartje Mangert (48) is als Managing Director bij NLDC eindverantwoordelijk voor de zes datacenters in Nederland. Welke verantwoordelijkheden brengt dat met zich mee, en wat levert het op? In een interview vertelt Claartje over haar rol.

Wat houdt het in om Managing Director bij een datacenter te zijn?

Ik zie het als mijn taak om de kwaliteit van de NLDC Datacenters te behouden en continu te verbeteren. Het is een bijzondere rol, vooral omdat je werkt in een sector die ertoe doet. We zetten ons allemaal dagelijks in om het internet goed werkend te houden en mocht er iets voorvallen in één van onze datacenters, dan kan dat betekenen dat er ergens in Nederland iets goed fout gaat. Net als de datacenters zelf staan wij als team altijd ‘aan’, allereerst om te voorkomen dat er zaken misgaan en als er wel iets mis gaat, zijn we alert en actief om het snel op te lossen.

Hoe vertaalt zich dat naar je dagelijkse werkzaamheden?

Mijn werkzaamheden zijn breed en verschillen sterk van dag tot dag. Globaal zou je het ‘takenpakket’ kunnen opdelen in het werken met grote klanten, het initiëren van allerlei verbeterprojecten die het voor onze klanten en medewerkers beter en eenvoudiger maken en innovatieve projecten, die bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast besteed ik veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en teams; zij zijn immers de drijvende krachten achter de datacenters en we investeren graag in hun groei en ontwikkeling.

Hoeveel mensen werken er eigenlijk in jullie datacenters?

Mensen staan er vaak van te kijken dat er op die zes locaties in Nederland ‘slechts’ 50 mensen werken. Daarvan werken er circa 20 vanuit het hoofdkantoor in Schiphol-Rijk. Het gaat dan met name om functies in sales, marketing, productontwikkeling en customer service.

Er werken dus eigenlijk heel weinig mensen in de datacenters?

Klopt, datacenters zijn arbeidsextensief en kapitaalintensief. Daar zit overigens wel een nuance in, want we werken veel samen met leveranciers: dagelijks werken er tussen de 30 en 50 medewerkers (schoonmaak, beveiliging, onderhoudsmonteurs, e.d.) op de verschillende locaties van NLDC.  

Hoe ben je zelf eigenlijk in deze sector beland?

Ik ben 25 jaar geleden afgestudeerd als Financieel Bedrijfskundige, totaal iets anders dus! Ik heb op veel verschillende plekken en in veel verschillende functies gewerkt. De rode draad is het verbeteren van klantprocessen en organisaties. Omdat de meeste processen door IT gedreven worden, ben ik zelf ook steeds meer richting de IT opgeschoven. Dat pad heeft mij uiteindelijk naar de wondere wereld van de datacenters geleid.

Hoe zie jij de toekomst van de industrie?

Onze digitale samenleving verandert zo snel dat voorspellen lastig is, maar ook in de toekomst spelen datacenters een centrale rol. Immers gaat er geen dag voorbij zonder dat het Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie en ontwikkelingen in de Cloud in het nieuws verschijnen. Al deze digitale ontwikkelingen ‘staan’ in een datacenter en daarmee blijven datacenters een grote rol spelen in de digitale economie.

Wat wil jij meegeven aan mensen die overwegen om in een DC te werken?

Datacenters hebben een wat onzichtbaar, technisch imago en daarmee zijn ze niet per se de werkgever van voorkeur. Echt jammer, want je staat ervan te kijken wat de ontwikkelmogelijkheden zijn binnen deze tak van de internetindustrie. De functies in de datacenters worden steeds breder en verschillende expertises en invalshoeken komen samen. Dit vraagt om doorlopende ontwikkeling en aanpassing aan de nieuwe situatie en (technische) werkelijkheid. Voor de 50 mensen die bij ons werkzaam zijn, zijn de banen erg verschillend. Aan de ene kant staan de datacenter specialisten, die alles weten van de techniek en netwerken van het datacenter. Aan de andere kant staan de service en sales specialisten, die de ontwikkelingen in de markt goed kennen en die met ons dienstenaanbod inspelen op de behoeften van de klant. Voor mensen die zich breed willen ontwikkelen en met een brede belangstelling is dat ideaal!

Datacenter paspoort

Claartje Mangert: "Digitale transformatie en technische ontwikkelingen gaan heel snel. Dat maakt het datacenter een enorm dynamische omgeving!"

Claartje Mangert

  • Leeftijd: 48
  • Achtergrond: Financiële Bedrijfskunde
  • Bedrijf: NLDC
  • Functie: Managing Director

Kerntaken:

  • Eindverantwoordelijk kwaliteit en winstgevendheid datacenters
  • Relatiebeheer grote klanten
  • Initiatie verbeterprojecten
  • Duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen
  • Teams en medewerkers ontwikkelen

NLDC is de grootste Nederlandse aanbieder van colocatie- en connectiviteitsdiensten en heeft diepe wortels in de Nederlandse samenleving en economie. Wij handelen vanuit de overtuiging dat de digitale transformatie kansen biedt voor verduurzaming en dat beide ontwikkelingen elkaar kunnen versterken.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!