Nieuws

 

Bernice Fieten: “De collega’s binnen SPIE weten allemaal zo veel van hun vakgebied. De kunst is om iedereen in zijn kracht te zetten.”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Bernice Fieten (42) is eind verantwoordelijk voor de Business Unit Datacenters bij SPIE Nederland. Binnen deze rol stuurt Bernice haar team aan en werkt ze aan de wensen van de klanten van SPIE binnen het datacenter domein. 

Hoe ziet een normale werkdag er uit voor jou?

In de ochtend handel ik mijn e-mails af van de dag ervoor en zet ik acties uit. Idealiter stap ik dan in de auto op weg naar een klant, en op basis van dat gesprek wat ik samen met een collega uit het team of alleen doe, gaan we daarna met de juiste mensen de klantwens invullen. Dat kan een aanvraag voor een nieuw project zijn, maar ook een wens om de communicatie te verbeteren of een klacht. Uiteindelijke doel van mij is de klant tevreden maken, het team in te richten zodat zij hier maximaal aan bijdragen en als resultante moeten we uiteraard voldoende winst maken en onze boterham verdienen.

Wat is je achtergrond (studie/werkervaring) en hoe ben je in deze industrie beland?

Ik ben drs. In de Bedrijfskunde. Ik heb gestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen. In mijn cv zie je dat ik een voorkeur heb voor bedrijven waar wat gemaakt wordt: technische bedrijven. Ik vind het leuk om bij te dragen aan een tastbaar resultaat, en te zien wat we realiseren. Daarbij vind ik de cultuur bij technische bedrijven prettig: zeggen waar het op staat, no nonsense, en vaak houden mensen echt van hun vak. Voor mijn afstudeeropdracht ben ik bij Hoogovens terecht gekomen. Daar is de interesse voor techniek eigenlijk ontstaan. Daarna is het altijd een bewuste keuze geweest om bij technische bedrijven te werken.

Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt toen je aan deze baan begon?

Ik vind de complexiteit van datacenters ontzettend interessant. Er komen allerlei disciplines bij kijken en het is bijzonder om te zien hoe alles uiteindelijk in elkaar haakt. Voor gebruikers is een datacenter veel vanzelfsprekender en is het “gewoon water uit de kraan”. Als je in dit domein werkt zie je pas de impact van datacenters en het belang van deze gebouwen die 24/7 moeten blijven draaien.

Wat maakt jouw bedrijf een bijzondere werkgever?

SPIE heeft ontzettend veel disciplines onder één dak waardoor we eigenlijk elke installatieklus kunnen doen. Daarna doen we ook service en onderhoud. We hebben elektrotechnische mensen in dienst, werktuigbouwkundigen, ICT-ers, maar ook allerlei administratieve functies zoals de service desk, credit control, management en juridische zaken. In elk van deze functies staan drie kernwaarden centraal: dichtbij, prestatie en verantwoordelijkheid. SPIE streeft ernaar om altijd te innoveren. Door in een zo vroeg mogelijk stadium met de klant om tafel te zitten, kunnen we adviseren in kosten- en energiebesparing en innovatie. Dit is sterk terug te zien in de werkcultuur binnen SPIE. Werknemers zijn trots op het werk dat ze doen en worden steeds meer de ambassadeurs van SPIE. Als individu binnen het bedrijf kun je ook veel verschillende dingen doen en dat geeft perspectief en variatie.

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?

Ik haal inspiratie uit mensen. De collega’s weten allemaal zo veel van hun vakgebied. Ik vind het een uitdaging om iedereen in zijn kracht te zetten, dat moet het doel van een manager zijn. De collega’s binnen SPIE, plus de klanten, zijn echt een prioriteit voor mij. Daarnaast moet je natuurlijk ook borgen dat processen goed lopen, procedures gevolgd worden en de aandeelhouders tevreden zijn. 

Aan wie zou je jouw functie aanraden?

Mijn functie is ontzettend gevarieerd. Ik ben bezig met mensen, techniek, financiën etc. Ik zou de functie aanraden aan iemand die mensen belangrijk vindt, maar ook het resultaat en de effectiviteit in de gaten houdt. Je moet heel veel ballen in de lucht houden en daardoor ook hoofd- en bijzaken goed kunnen scheiden. Ik denk dat het belangrijk is om een duidelijke visie te hebben en beslissingen te durven nemen, dat geeft focus aan je team en aan je agenda.

Datacenter paspoort

Bernice Fieten

  • Leeftijd: 42
  • Bedrijf: SPIE Nederland
  • Functie: Business Unit Manager

Kerntaken:

  • Eindverantwoordelijk voor de Business Unit Datacenters
  • Het coördineren van klanten en het team
  • Dienstontwikkeling
  • Klachten verwerken
  • Coaching van het personeel
  • Deelname of voorzitterschap van stuurgroepen van projecten

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!