Nieuws

 

Auke van Dam & Arno Bongers: “De toepassing van ons werk in een datacenter is een mooie verbreding van je werkervaring. De dynamiek en omvang van een datacenter maakt het werk erg leuk!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Auke van Dam en Arno Bongers zijn beide werkzaam bij DGMR. Auke als Expert Brandbeveiligingsinstallaties en Arno als Specials Brandveiligheid & Bouwtechnologie. Zij vervullen alle werkzaamheden die zorgen voor een goede brandveiligheid, en alle bijkomstigheden van dien, binnen een datacenter.

Datacenter paspoort

Auke van Dam

 • Leeftijd: 31
 • Bedrijf: DGMR
 • Functie: Expert Brandbeveiligingsinstallaties

Kerntaken:

 • Opstellen uitgangspuntendocument brandbeveiligingsinstallaties
 • overleg voeren met betrokken partijen over de brandbeveiligingsinstallaties
 • Adviseren over brandbeveiligingsinstallaties
 • Aansturing, coördinatie en begeleiding van medewerkers met betrekking tot brandbeveiligingsinstallaties

Datacenter paspoort

Arno Bongers

 • Leeftijd: 38
 • Bedrijf: DGMR
 • Functie: Specials Brandveiligheid & Bouwtechnologie

Kerntaken:

 • Het geven van brandveiligheidsadvies voor nieuwbouw en bestaande bouw
 • vraagstukken m.b.t. opslag van gevaarlijke stoffen beantwoorden
 • specialisatie grote brandcompartimenten en externe veiligheid

Een datacenter is voor velen best een onduidelijk concept, kunnen jullie uitleggen wat het precies inhoudt?

Arno: Zonder dat je er volledig bewust van bent, kom je feitelijk dagelijks met data in aanraking. Denk daarbij aan het liken van een foto op social media of het online streamen van je favoriete series en films. Maar ook zakelijk, denk aan al het dataverkeer van bedrijven. Bijvoorbeeld onderweg in de trein nog even een email sturen naar een collega of klant. Bedrijven plaatsen steeds vaker documenten in de cloud en back-ups voorkomen dat informatie verloren gaat. Doordat al deze data in datacenters staat opgeslagen is het van groot belang dat deze datacenters altijd blijven draaien.

Auke: Brandveiligheid speelt een grote rol in het blijven functioneren van datacenters. We denken vanaf de ontwerpfase van de bouw van een datacenter al mee voor een passend brandveiligheidsconcept. Dit werken we in detail uit tot bij de oplevering van het datacenter de bouwkundige en installatietechnische brandveiligheidsvoorzieningen gereed en werkend zijn. Zoals Arno al aangaf, datacenters moeten blijven functioneren, zodat alles van je bankzaken, tot het incheckpaaltje voor de trein en je social media profielen altijd beschikbaar zijn.
 

Wat houdt jullie functie precies in?

Arno: Iemand die een (technisch) gebouw wil bouwen, moet met heel veel dingen rekening houden. Allereerst heeft iemand altijd eigen ideeën en wensen, maar de Nederlandse wet stelt ook eisen. Dan is het handig als iemand vanaf de eerste schetsen meekijkt en meedenkt met goede oplossingen. Brandveiligheid is één van die eisen en niet een onbelangrijke. Daar kom ik in beeld. Hoe duidelijker ik weet wat iemand wil, hoe beter ik dat kan vertalen tot uiteindelijk een technisch ontwerp van het gebouw. Dat is waar Auke het advies overneemt.

Auke: Veiligheid is altijd een prioriteit. In een gebouw wil je niet door brand getroffen worden. Het is mijn taak om de kans hierop zijn klein mogelijk te houden. En als brand onverhoopt toch uitbreekt, dan moet het werk wat ik heb gedaan ervoor zorgen dat de brand zo snel mogelijk wordt waargenomen. Ook is het belangrijk dat mensen veilig kunnen vluchten of dat de brand wordt beheerst door de aanwezige sprinklerinstallatie.  
 

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Arno: Zorgen voor een veilige leefomgeving geeft voldoening aan mijn werk als technisch specialist bij DGMR. Dat is voor Auke niet anders. Toen we in 2013 door een datacenter benaderd werden, zag ik een mooie verbreding van mijn ervaring. De dynamiek en omvang van een datacenter maakt het werk erg leuk. Veelal doen we dat werk in internationaal teamverband, waarbij de opdrachtgever meestal onbekend is met de Nederlandse wetgeving. Auke en ik begeleiden de diverse partijen hier dan in.

Auke: Bij DGMR kreeg ik de ruimte om me te specialiseren in brandbeveiligingsinstallaties. Hoe je dat toepast in een Nederlandse omgeving is voor internationale partijen vaak onduidelijk. Ons werk gaat daarom verder dan alleen een adviesrapport maken. We nemen opdrachtgevers werk uit handen. Documenten die wij opstellen om een vergunning te krijgen, dienen wij zelf bij het bevoegd gezag in en wij voeren het overleg daarover.  Datacenters zien ons als de lokale specialist in Nederland.

 

Welke werkzaamheden/projecten geven je de meeste voldoening, waar word je echt blij van?

Arno: De onbekendheid van de Nederlandse regelgeving zorgt ervoor dat onze opdrachtgever zoekt naar bevestiging. “Kun je echt bewijzen dat we voldoen aan de Nederlandse regelgeving?” Last minute calls van opdrachtgevers om een ‘brandje’ te blussen behoren dan ook tot onze regelmatige werkzaamheden. Als de opdrachtgever aan het einde van de call weer is gerustgesteld, dan kijk ik hier weer met een tevreden gevoel op terug.

Auke: Ik merk dat ook in de samenwerking binnen een team. Vaak is die samenwerking al langdurig. Zo werken wij vanaf medio 2013 aan de ontwikkeling van datacenters voor een vaste opdrachtgever. We nemen werk uit handen en doen de goede dingen. Dat geeft onze buitenlandse opdrachtgevers én het bevoegd gezag vertrouwen, en daar word ik blij van. En als ik dan in een datacenter kom en zie dat alle oplossingen in het gebouw zijn toegepast, dan stap ik weer enthousiast naar buiten.

 

Met welke mensen, afdelingen of partijen heb je het meest te maken en waarom?

Arno: Ik ben voornamelijk betrokken bij het ontwerpteam voor de uitwerking van het brandveiligheidsconcept voor een datacenter. Ik voer overleg met de architect en de aannemer en behartig de belangen van de opdrachtgever.  Ook ben ik de spil tussen de opdrachtgever en het bevoegd gezag, zoals de gemeente en de brandweer.

Auke: Bij de uitwerking van het brandveiligheidsconcept haak ik even aan. Het grootste deel van mijn werk voer ik uit als het concept er ligt. Ik luister goed naar de wensen van mijn opdrachtgever en leg de uitgangspunten voor de brandbeveiligingsinstallaties vast in een programma van eisen. Ook ik heb veelvuldig contact met het bevoegd gezag, omdat ze goedkeuring moeten verlenen. Daarnaast stem ik af met de partij die de brandbeveiligingsinstallaties moeten certificeren. En voor de uitwerking van de installaties is overleg met de installateur/installatieadviseur van belang zodat wat op papier staat in de praktijk correct wordt gerealiseerd.

 

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

Arno: De groei van datacenters binnen Nederland. Daar waar DGMR in 2013 begon met de advisering van een enkel datacenter, gaat het nu om talloze datacenters in Nederland die (buitenlandse) partijen kiezen vanwege het goede vestigingsklimaat. Ik lees met grote regelmaat in de media dat er weer een vergunning is verleend voor de realisatie van een datacenter.

Auke: De omvang van dit soort projecten is soms lastig voor te stellen. In de ontwerpfase werk je op basis van tekeningen die op je beeldscherm vaak niet groter zijn dan A3-formaat. Zodra de realisatie van een datacenter is begonnen, zie je daadwerkelijk de omvang van dit soort gebouwen. Panden van enkele honderden meters lang en vele tienduizenden vierkante meters aan oppervlakte zijn geen uitzondering.

 

 

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben? Het gaat hierbij om vaardigheden én eigenschappen.

Arno: Het begint allemaal met een passie voor brandveiligheid. Ik merk daarnaast dat het in mijn contacten met opdrachtgevers belangrijk is dat je je kunt inleven in hun wensen. En de belletjes waarin ze een acuut probleem opgelost willen hebben, vraagt om flexibiliteit, snel kunnen schakelen en stressbestendigheid. 

Auke: Bij DGMR hoef je niet meteen alles te kunnen. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Eerst werd ik als technisch specialist door de projectleider/adviseur begeleid binnen een project. Wanneer je je eigen verantwoordelijkheid neemt en steeds zelfstandiger wordt, verdien je het vertrouwen om steeds meer als aanspreekpunt voor projecten te fungeren. Zo ben ik doorgegroeid naar projectleider. 

In 1980 startten de ingenieurs Van Dalfsen, Gies, Meerdink en Van Rangelrooij een nieuw en onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau: DGMR. Omdat ze kwaliteit met creativiteit wilden verbinden. Niet de gebaande paden, maar de grenzen van mogelijkheden opzoeken. Meedenken met opdrachtgevers om ze te verrassen met optimale en geïntegreerde oplossingen. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws