Nieuws

AT5 uitzending: Datacenters overbodig of een zegen voor de Amsterdamse economie?

AT5 uitzending: Datacenters overbodig of een zegen voor de Amsterdamse economie?

In een recent aflevering van AT5 maken raadsleden Kreuger (JA21) en Boomsma (CDA) zich zorgen over de enorme energiebehoefte van het toenemend aantal datacenters in Amsterdam. Stijn Grove licht in het interview het economische belang van datacenters toe. Ook benadrukt hij dat datacenters juist zorgen voor energiebesparing.

Volgens de raadsleden is de vraag of er windturbines moeten komen in Amsterdam niet los te zien van het aantal datacenters in de stad. Toch zijn de raadsleden niet principieel tegen datacenters. “Het gaat om een balans tussen lusten en lasten. We moeten per datacenter bekijken hoeveel deze oplevert voor onze economie en hoeveel windturbines hiervoor nodig zijn”, vertelt Kevin Kreuger. “Als dat niet in balans is moeten we het misschien gewoon niet doen, dan moet het datacenter gewoon ergens anders naartoe”.

 

Onmisbaar

Stijn Grove werd gevraagd om het economische belang van datacenters uit te leggen. Volgens Grove zijn de datacenters onmisbaar voor de stad. “Amsterdam is uitgegroeid tot één van de belangrijkste internetknooppunten van de wereld. Dat trekt ook weer nieuwe technologiebedrijven naar de stad. Samen met de datacenters zijn ze goed voor 20 procent van de directe buitenlandse investeringen in de Nederlandse economie. 15 procent van alle banen in Amsterdam zitten in de techsector. Netflix en Disney hebben juist hier hun hoofdkantoren vanwege de goede digitale infrastructuur”.


Digitale infrastructuur zorgt voor besparing

Daarnaast belicht Stijn Grove dat datacenters juist zorgen voor energiebesparing. Ons gebruik van digitale diensten en data is de laatste paar jaren geëxplodeerd. Als al deze diensten en data nog in eigen serverruimtes zou draaien dan zouden de energiekosten veel hoger zijn dan nu het geval is. Juist door de centralisatie van IT in grote, efficiënte datacenters, kan er veel energie worden bespaard.

Ook zijn datacenters een belangrijk onderdeel van onze digitale infrastructuur die ons tijdens de corona crisis thuis heeft laten werken, leren, winkelen en ontspannen. Niet alleen heeft dit ervoor gezorgd dat de economische krimp in Nederland relatief beperkt is gebleven: -3,8% tegenover -5% in Duitsland en -10% in het VK. Ook heeft de digitale infrastructuur ervoor gezorgd dat er tijdens de crisis veel CO2 is bespaard. Uit cijfers van het International Energy Agency blijkt dat het wereldwijde internetverkeer tussen februari en medio april 2020 met bijna 40% is gestegen. Met daarbij duidelijke duurzaamheidswinst: Nederland verbruikt 10% minder energie en stootte tot nu toe 5 Mton minder CO2 uit, terwijl het stroomverbruik van de datacenters zelf met slechts 1-4% steeg in deze periode.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws