Nieuws

 

Amsterdamse woningen worden verwarmd met datacenter restwarmte

Amsterdamse woningen worden verwarmd met datacenter restwarmte

Brancheorganisatie Dutch Data center Association (DDA) feliciteert MeerEnergie, Equinix en Gemeente Amsterdam met de behaalde mijlpaal omtrent het aanleggen van het warmtenet Amsterdam stadsdeel Oost en Middenmeer Noord (tevens Amsterdam Oost).
Equinix datacenter Science Park Amsterdam
Het burgerinitiatief MeerEnergie is al een aantal jaar bezig met de voorbereidingen voor een eigen warmtenet. Het is dan ook fantastisch nieuws dat er inmiddels een concreet plan op tafel ligt. In samenwerking met Gemeente Amsterdam en Equinix zal de restwarmte van het Equinix datacenter op het Science Park worden gebruikt voor het verwarmen van woningen in stadsdeel Oost.

In een eerder artikel wordt de status van het project gedeeld: “De aanleg van het warmtedistributienet gaat nog zeker een aantal jaar duren. Die tijd wordt benut om samen met MeerEnergie de rest van de buurt te betrekken, en om hun wensen en eventuele bedenkingen op te halen. Amsterdam ziet dit traject als een belangrijke manier om te leren om te gaan met lokale initiatieven voor het aardgasvrij maken van buurten en de rol die de gemeente daarin kan spelen.” Lees het hele artikel hier.

DDA zet zich al jaren in voor het gebruik van datacenter restwarmte met als doel het versnellen van de energietransitie. Datacenters hebben in 2017 hun restwarmte gratis aangeboden en sindsdien zijn er veel initiatieven ontstaan over het gebruik hiervan. Na het Datacenter Restwarmte & Innovatie congres in 2018 is tevens een motie ingediend voor het classificeren van datacenter restwarmte als ‘ hernieuwbare energie’. Hiermee kan datacenter restwarmte een belangrijke rol spelen in de BENG regulering die vanaf 2020 van kracht is.

De DDA ziet grote mogelijkheden wat betreft datacenter restwarmte, maar er is ook veel werk aan de winkel. Het is van belang dat de betrokken organisaties samen met de datacenters de handen ineen slaan om tot haalbare plannen te komen. Met deze doelstelling organiseert de DDA op 10 oktober het derde Datacenter Restwarmte & Innovatie congres. Het congres staat in het teken van het bevorderen van de energietransitie door datacenter restwarmte- en innovatieprojecten zoals nu gerealiseerd is door MeerEnergie en Equinix. Door samen na te denken over deze projecten kan verdere verduurzaming van de digitale sector gerealiseerd worden en gaan we richting een duurzame, circulaire economie. De inschrijving voor het derde restwarmte congres zal binnenkort van start gaan.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!