Nieuws

Alexandra Schless: “Er is een tijd geweest dat je voor connectiviteitsdiensten altijd in Amsterdam moest zijn. Tegenwoordig is dat anders.”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Alexandra Schless is Chief Executive Officer van NorthC Datacenters. NorthC is een samenvoeging van de organisaties The Datacenter Group en NLDC. The Datacenter Group is ontstaan uit de hostingindustrie en NLDC uit de Telecomindustrie. NorthC is het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland.

Alexandra Schless

Bijna iedereen maakt gebruik van datacenters, maar veel mensen weten eigenlijk niet precies wat het is. Kun jij uitleggen wat een datacenter doet?

Een datacenter is een plek waar verschillende netwerken bij elkaar komen, en dan bedoel ik netwerken in de breedste zin van het woord; van telecom tot cloud en hosting. Al deze verschillende partijen komen in een datacenter bij elkaar om met elkaar te connecten, om uiteindelijk diensten te leveren aan eindgebruikers.

Je kunt een datacenter zien als een soort verkeersknooppunt. Toen ik in 1999 ging werken bij een datacenter was dat al zo. Verschillende netwerkleveranciers boden hun diensten aan eindgebruikers. Tegelijkertijd wisselden deze providers ook verkeer met elkaar uit. Omdat ze lang niet overal hun eindgebruikers konden bedienen, maakten ze gebruik van elkaars netwerken. Dit gebeurde op de plek waar deze netwerken allemaal bij elkaar kwamen en daar leende het datacenter zich perfect voor. 

Eigenlijk is het datacenter van vandaag nog steeds een connectiviteitsknooppunt. Het enige dat veranderd is dat de aanbieders van diensten en netwerken nog veel verder zijn uitgebreid. Naast de carrierleveranciers heb je nu ook leveranciers van hosting-, cloud- en internetdiensten.

 

Jij bent binnen deze sector begonnen bij TelecityGroup, welke interesses hebben jou in deze richting geduwd?

Voordat ik bij een datacenter werkte, was ik al werkzaam in de communicatie industrie maar dan aan de netwerkkant. Wat mij deze kant op heeft geleid was mijn interesse in de ontwikkeling van het internet. Het internet stond aan het begin van een enorme groei en ik voelde dat dit heel veel ontwikkelingen met zich mee zou brengen.

 

En voordat jouw carrière begon, wat heb je gestudeerd? 

Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Rotterdam. Ik was destijds geïnteresseerd in de digitale communicatie vanuit een consumentenperspectief. Toen al zag ik de enorme potentie van deze sector. Daarnaast sprak het internationale aspect mij erg aan en ben na mijn studie gestart bij AT&T Network Systems. Dat was een perfecte leerschool en heb er veel ervaring opgedaan voor het verdere verloop van mijn carrière.

 

Inmiddels ben je CEO van NorthC Datacenters (ontstaan uit de fusie van NLDC en The Datacenter Group), wat is jouw missie bij NorthC?

Mijn zakelijke missie is om binnen Nederland – in de verschillende regio’s waar NorthC gevestigd is – op een verantwoorde en veilige manier connectiviteits- en datacenterdiensten aan eindgebruikers aan te bieden. Dus niet alleen in Amsterdam, maar ook in de regio, een partner te zijn en dicht bij de eindgebruiker te staan.

Mijn persoonlijke missie binnen NorthC is om een omgeving te creëren waar alle collega’s met verschillende functies hun talenten zo goed mogelijk kunnen inzetten. Zo hoop ik dat mensen zichzelf kunnen blijven uitdagen en blijven groeien met als resultaat dat je elkaar als team versterkt. 

 

NorthC Datacenters positioneert zich als regionale speler waarbij de diensten dicht bij de eindgebruiker staan. Waarom is dit regionale aspect zo belangrijk voor de toekomst? 

Er was een tijd dat je voor elke samenwerking of dienst op het gebied van connectiviteit in Amsterdam moest zijn. Daar zaten alle datacenters en netwerken. Er was eigenlijk geen andere optie. Tegenwoordig is dat anders. We merken dat organisaties het erg prettig vinden om cloud- en connectiviteitsoplossingen dichter bij huis te hebben. 

In de toekomst zullen we alleen maar meer data verzamelen, zeker met de opkomst van IoT en AI. Veel van deze data wordt centraal opgeslagen, maar daarnaast zien we ook een andere trend dat veel data real-time, plaatselijk, wordt verwerkt. Hierin zie je dat afstand steeds crucialer wordt. Hoe meer data je moet verwerken, hoe sneller en nauwkeuriger het verwerkingsproces moet zijn. Je wilt daarom de data dichtbij de gebruiker verwerken.

 

De datacenterindustrie kent helaas niet heel veel vrouwelijke werknemers. Het worden er langzaam meer maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Wat betekent diversiteit voor jou?

Diversiteit is belangrijk voor de evenwichtigheid van zowel de industrie als het bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat het verschil tussen vrouwen en mannen elkaar versterkt. Deze samenwerking geeft een bepaalde dynamiek. Vrouwen en mannen kijken ook vanuit een andere visie en gedachten naar vraagstukken.

Naar mijn idee is positieve discriminatie niet per se de oplossing. Ik geloof wel dat we moeten blijven benadrukken dat vrouwen onmisbaar zijn in onze sector en dat we actief moeten zoeken naar vrouwelijke werknemers. Want één ding is zeker, als je er niet naar zoekt dan vind je ze ook niet. Extra aandacht is dus zeker geen overbodige luxe.

 

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd en wilt meegeven aan jongeren die de sector in willen stromen? 

Wat naar mijn mening belangrijk is – niet alleen voor deze sector maar in zijn algemeenheid – is dat jongeren zich verdiepen in de industrie waarin ze gaan werken. In andere woorden: leer de wereld waarin je werkt écht goed kennen en zorg dat je jezelf constant informeert en ontwikkelt. Het is veel leuker om actief te zijn in de industrie als je weet wat er speelt en de dynamiek begrijpt.

Het is daarnaast belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je doel is en wat je wilt bereiken binnen het bedrijf. Als je niet genoegen neemt met 99% maar altijd voor de volle 120% gaat, dan heb je al meer dan de helft van de strijd gewonnen. Constant een drive hebben om het goed en zelfs beter te willen doen. 

NorthC is een samenvoeging van de organisaties The Datacenter Group en NLDC. The Datacenter Group is ontstaan uit de hostingindustrie en NLDC uit de Telecomindustrie. Twee IT-bedrijven die de IT-markt en de behoefte van de klant snappen. Door onze uitgebreide kennis en jarenlange ervaring te bundelen zijn we nu het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland. Bekijk openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws