Nieuws

Acute capaciteitsproblemen Nederlandse stroominfrastructuur zetten langdurige rem op digitale economie

Acute capaciteitsproblemen Nederlandse stroominfrastructuur zetten langdurige rem op digitale economie

De Nederlandse digitale economie stevent af op een groot probleem door acute capaciteitsproblemen in onze stroominfrastructuur. De groei van de Nederlandse economie komt hierdoor onder druk te staan. Daarnaast kan de energietransitie waarin we overschakelen op groene stroom niet beginnen, omdat simpelweg deze energie niet kan worden afgeleverd.

Brandbrief
Rond Amsterdam is op dit moment de nood het hoogst. Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk. Het succes van de digitale economie en haar internationale concurrentiepositie hangt in sterke mate af van hoe goed de energie infrastructuur is en meegroeit. Dit vraagt om een integraal actieplan, een dedicated taskforce en grote investeringen.

Vandaar dat de datacentersector, verenigd in de Dutch Data Center Association (DDA), als grote stroomverbruikers onlangs een brandbrief hebben gestuurd naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

De digitale transformatie en energietransitie
Onze samenleving zit in een van de grootste veranderingen ooit. Door de sterk groeiende digitalisering verdwijnen, veranderen of ontstaan gehele industrieën. Alles wat online gebeurt, loopt via datacenters. Nederland is als datacenterland daarin uitstekend voorgesorteerd.

Tegelijkertijd schakelen we versneld over van een fossiele naar een duurzame energievoorziening. Beide veranderingen hebben met elkaar gemeen dat ze zich in een heel hoog tempo voltrekken. Cruciaal is daarin een robuuste stroominfrastructuur die meegroeit in hetzelfde tempo.

‘Er moet noodplan komen voor dit probleem’, zegt directeur Stijn Grove van de DDA. Volgens hem komt de positie van Nederland als ‘digitale koploper’ in gevaar. ‘Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al ”op”, in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover.’ Deze drie campussen zijn een hotspot als locatie voor datacenters.

Uitstel is niet mogelijk
Het belang is groot: de digitale mainport, ook wel “Digital Gateway to Europe” genoemd, is een magneet voor het aantrekken van bedrijven. Al jaren zijn de datacenter en cloud-sector met 20% van het totaal, de grootste industrie in Nederland qua buitenlandse investeringen. Tevens levert dit Nederland de meeste aantal banen op van alle sectoren.

‘Er is actie nodig gezien de acute situatie en gezien de nog verwachte groei van het stroomverbruik’, aldus Grove. ‘Zorg dat er extra middelen beschikbaar komen voor noodzakelijke uitbreidingen, los weeffouten in de wetgeving op, verkort vergunningstrajecten, zet groot in op het opleiden en aantrekken van voldoende technisch personeel en doe dit alles snel. Zonder nu te beginnen met het aanleggen van voldoende infrastructuur blijven we namelijk nog lang afhankelijk van (Gronings) aardgas, steenkolen en benzine – dat lijkt ons geen goede zaak voor Nederland.’

Download de brief aan de minister hier.

De energiekwestie in de media

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws