Nieuws

4impact capital investeert in Coolgradients’ AI-software voor datacenteroptimalisatie

4impact capital investeert in Coolgradients’ AI-software voor datacenteroptimalisatie

Impact venture capital fonds 4impact capital investeert in AI software startup Coolgradient. De Amsterdamse startup, opgericht door Jasper de Vries en René Gompel in 2023, heeft een van de meest uitgebreide softwareoplossing gebouwd voor het optimaliseren van complexe koel- en stroominfrastructuur binnen datacenters.

Coolgradient zet bestaande gegevens van een datacenter om in bruikbare aanbevelingen en een verbeterde zichtbaarheid. Dit levert een verhoogde betrouwbaarheid en verbeterde duurzaamheid door het energieverbruik van de datacenterinfrastructuur met 40% te verlagen. Coolgradient bereikt deze resultaten door het vastleggen van onderlinge afhankelijkheden tussen alle operationele bedrijfsmiddelen van de mechanische en elektrische infrastructuur in datacenters, in plaats van zich te richten op geïsoleerde bedrijfsmiddelen. Deze holistische visie maakt Coolgradient de voorkeursoplossing voor wereldwijd toonaangevende klanten zoals Digital Realty.

Datacenters waren in 2022 verantwoordelijk voor 2% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, wat naar verwachting zal stijgen. Tegen 2030 nemen datacenters naar verwachting gemiddeld 3,2% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor hun rekening, met schattingen van sommige landen die tegen 2026 zelfs 6% (VS) of 32% (Ierland) zullen bedragen. Door de enorme hoeveelheid variabelen die een rol spelen bij datacenteractiviteiten en de verschuivende data- en energiebehoeften, hebben datacenterbeheerders momenteel beperkte mogelijkheden om op elk moment de optimale energie- en waterinstellingen te vinden.

Best-in-class AI models

4impact capital voegt zich nu bij Coolgradient als een in software gespecialiseerde investeerder om het ervaren team te ondersteunen bij het internationaal opschalen van het bedrijf. Het team rond Jasper de Vries en René Gompel heeft tientallen jaren ervaring in datagestuurde optimalisaties voor industriële toepassingen. Door hun bestaande werk met grote klanten hebben ze best-in-class AI-models gebouwd en geoptimaliseerd.

Victor Straatman, Partner van 4impact, vertelt: “De ruime expertise van Jasper, Rene en hun team van mensen in Amsterdam en over de hele wereld maakt hen de voor de hand liggende keuze voor veel van ’s werelds toonaangevende datacenter operators. De behoefte aan en het voordeel van hun product is glashelder. Nu ze een sleutelcomponent worden in de wereldwijde exploitatie van deze kritieke infrastructuur, zijn we er trots op dat we een rol kunnen spelen in Coolgradient’s reis om 1% van alle energie die wereldwijd wordt gebruikt voor datacenterkoeling te reduceren en tegelijkertijd zinvolle kosten- en hulpbronbesparingen te leveren aan klanten.”

Jasper de Vries, medeoprichter en CPO van Coolgradient, voegt hieraan toe: “We zijn verheugd dat 4impact zich aansluit bij onze missie voor een duurzamere digitale infrastructuur. Zij delen onze passie en deze investering weerspiegelt hun inzet om het momentum voor ons product te grijpen. Dit zal verdere wereldwijde uitbreiding mogelijk maken en de impact die we voor onze klanten creëren vergroten.”

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws