Grondgebruik

De belangrijkste cijfers over de datacenter sector

De datacenter sector heeft één van de kleinste footprints in vierkante meters in Nederland

De bebouwde oppervlakte van datacenters in Nederland is zo’n 239 hectare (multi-tenant en hyperscale). Vergeleken met de grootte van het totale oppervlakte van de Nederlandse bedrijfsterreinen is dit een footprint van 0,3%. In vergelijking met glastuinbouw (10.445 hectare/1,2%) en distributiecentra (3459 hectare – 0,41%), zijn datacenters in Nederland één van de sectoren met de kleinste footprint. 

Ook met de sterke groei van de sector blijft de footprint zeer klein in vergelijking tot andere sectoren. Rond 20% van alle Nederlandse datacenters zijn gevestigd in reeds bestaande bedrijfsgebouwen (brownfield) en het merendeel is onopvallend gevestigd op reguliere bedrijfsterreinen. Gezien haar zeer kleine footprint dragen datacenters statistisch gezien nauwelijks bij aan de zogeheten ‘verdozing’ ten opzichte van andere sectoren.

Zie bronnen:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80780NED/table?fromstatweb
www.nvm.nl/media/qfgb0u5i/logistiek-vastgoed-in-cijfers-2020.pdf
www.collegevanrijksadviseurs.nl/actueel/nieuws/2019/10/29/advies-xxl-verdozing
https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10309635/2-5-procent-van-nederland-is-nu-bedrijventerrein

Aantallen en oppervlakte commerciële datacenters

Het aantal commerciële datacenters, colocatie providers, is van 2016 t/m 2020 afgenomen door verdere consolidatie. Het bruto oppervlakte van alle colocatie providers nam toe met 76 hectare in 2020. Het netto oppervlakte, de ‘whitespace’, nam toe tot 40 hectare.

 
Totale oppervlaktes datacenters in vergelijking tot andere sectoren

Datacenters hebben een relatief zeer kleine footprint en dragen relatief gezien en in vergelijking met andere sectoren nauwelijks mee aan het begrip verdozing. Dit is een van de conclusies in het rapport van het College Rijksadviseurs over de verdozing van Nederland. De landbouw (glastuinbouw) en distributiecentra komen uit het onderzoek voort als grootste oorzaak.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws