Iron Mountain koopt EvoSwitch Data Center Business voor 205 miljoen euro

Iron Mountain, aanbieder voor opslag- en informatiemanagementdiensten, heeft EvoSwitch Netherlands en EvoSwitch Global Services (EvoSwitch NL) verworven voor 205 miljoen euro. De transactie biedt 11 megawatt (MW) aan bestaande datacentercapaciteit in Nederland, die is verhuurd, met een uitbreidingsmogelijkheid van nog eens 23 MW, voor een totale potentiële capaciteit van 34 MW.

EvoSwitch NL opgericht in 2007, is een toonaangevende wereldwijde merk en leverancier van multi-tenant datacenterruimte, het bedienen van een van de grootste colocationfaciliteiten centra in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De bestaande campus ondersteunt meer dan 50 connectiviteits- en telecommunicatieproviders, waaronder toonaangevende internetbeurzen, zoals de Amsterdam Internet Exchange AMS-IX. De MRA is een kritisch knooppunt in de FLAP datacentermarkt (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs), die eind 2017 ongeveer 1160 MW bedroeg. De MRA ondervond een netto-opname van meer dan 21 MW aan ruimte in het vierde kwartaal van 2017, waardoor het de op één na grootste datacentermarkt in Europa en een top 5-wereldmarkt is. Deze transactie versterkt de aanwezigheid van Iron Mountain in de belangrijke FLAP-markt, na Iron Mountain ‘

De MRA-regio heeft ook de laagste gemiddelde energieprijzen en het meest betrouwbare energienetwerk op de FLAP-markten. EvoSwitch NL richt zich sinds de oprichting op duurzame activiteiten en had de eerste 100% CO2-neutrale datacenterfaciliteit in Nederland met wind-, waterkracht- en biomassakracht, in overeenstemming met Iron Mountain’s streven om 100% van de CO2-voetafdruk van haar datacenter te compenseren.

EvoSwitch NL heeft een gevarieerde basis van wereldwijde klanten, waaronder multinationale ondernemingen, cloudserviceproviders en instellingen in de publieke sector. Leaseweb Netherlands BV, (“Leaseweb NL”), een verbonden partij van de verkoper en een groot cloudhostingbedrijf met activiteiten in 35 landen, vertegenwoordigt ongeveer 45% van de gecontracteerde inkomsten van EvoSwitch NL onder een huurovereenkomst van 10 jaar, waardoor het een van de Top 5-klanten van Iron Mountain Data Centers. Geen enkele andere klant vertegenwoordigt meer dan 15 procent van de totale omzet.

De acquisitie van het datacenter van EvoSwitch NL omvat twee locaties in de MRA. De eerste is een state-of-the-art faciliteit van in totaal 150.000 vierkante meter aan ruimte met 87.000 vierkante meter aan bestaande datashallen, die ongeveer 11 MW aan bestaande stroomcapaciteit vertegenwoordigen. Uitbreiding van nog eens 2 MW is onderweg op deze locatie, met 600 kilowatt voorgeladen bij Leaseweb NL. Deze locatie is uitbreidbaar tot een totaal van 430.000 vierkante meter aan ruimte die aanvullende gegevenshallen van in totaal 14 MW kan ondersteunen, waarmee de eerste locatie 27 MW aan totale potentiële capaciteit oplevert.

De tweede locatie is een site die een 57.000 vierkante meter grote faciliteit kan ondersteunen, waaronder 41.000 vierkante meter aan de ontwikkeling van datazalen. Uitbreidingscapaciteit op deze locatie kan nog eens 7 MW ondersteunen, wat de totale potentiële capaciteit voor de twee locaties op 34 MW brengt.

Eric Boonstra, CEO, EvoSwitch zei: “We verheugen ons erop onze EvoSwitch NL-activiteiten te combineren met die van Iron Mountain Data Centers, die onze toewijding aan klantenservice en operationele uitmuntendheid deelt. Deze transactie biedt ons een kans om onze relaties met onze bestaande klanten door de uitbreidingscapaciteit van datacenters op belangrijke continentale Europese markten aan te bieden en de capaciteit om in de belangrijke regio Amsterdam de bestaande klanten van het datacenter van Iron Mountain te voorzien van capaciteit. ”

De oprichter en CEO van Leaseweb, Con Zwinkels, voegde daaraan toe: “We delen het enthousiasme van Eric voor deze overname van EvoSwitch NL Als een wereldwijd cloud hosting bedrijf dat meer dan 17.500 klanten wereldwijd bedient, is het belangrijk voor ons om aan hun groeiende behoeften tegemoet te komen. verbeterde toegang tot een brede portfolio met wereldwijde datacenters van Iron Mountain. We werken graag samen met een bedrijf dat zo’n sterke reputatie heeft op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. ”

 

Transactie

De vergoeding van 205 miljoen euro vertegenwoordigt een veelvoud van ongeveer 14x 2018 EBITDA, exclusief integratiekosten. De koopovereenkomst bevat ook een toekomstige winstkrediet voor Leaseweb voor een bedrag van $ 25 miljoen, dat kan worden gebruikt voor toekomstige uitbreiding en nieuwe leasing in andere locaties van Iron Mountain Data Centres vóór juni 2028, behoudens andere voorwaarden.

Iron Mountain realiseert een gestabiliseerd netto bedrijfsresultaat van 12% – 13% na uitbouw en verhuur van de uitbreidingscapaciteit op de locaties van EvoSwitch NL. De bestaande EvoSwitch NL-capaciteit zal naar verwachting op jaarbasis een omzet van ongeveer $ 30 miljoen genereren bij de Adjusted EBITDA-marges van gemiddeld 50%. Inclusief integratiekosten verwacht Iron Mountain dat de transactie resulteert in een bescheiden AFFO-verwatering van ongeveer 0,5% in 2018, en dat de overname na de integratie in 2019 zal bijdragen.

Hoewel de overname van EvoSwitch NL geen deel uitmaakte van het eerder aangekondigde 2020-plan van Iron Mountain, ondersteunt de transactie de doelstelling van het bedrijf om de omzet en aangepaste EBITDA-groei te versnellen door een verschuiving in mix naar snelgroeiende bedrijven met een hogere marge. De transactie is door schulden gefinancierd. Het bedrijf blijft op schema om zijn voor lease gecorrigeerde leverage ratio te verlagen tot het midden-5x bereik tegen het einde van 2018, en heeft zich gecommitteerd aan zijn 2020-plan om zijn leverage ratio te verlagen tot ongeveer 5x, en zijn uitbetaling als percentage van zijn dividend te verlagen Aangepaste fondsen van bedrijfsactiviteiten tot 70% – 75%, uitgaande van een jaarlijks dividend per aandeel van ongeveer 4%.