Henk Veldwijk: “Ik verwacht dat duurzame datacenters steeds meer deel uit zullen maken van de maatschappij”

Datacenters hebben een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter (en dus het internet) nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Een talent op het snijvlak van bouwkunde en techniek is Henk Veldwijk (47). Henk is Senior Technisch Consultant bij NLDC en houdt zich bezig met het verduurzamen, optimaliseren en ontwerpen van datacenter installaties. Wat je daarvoor in huis moet hebben, lees je hieronder.  

 

Wat is je rol en waar bestaan je werkzaamheden uit?

Ik haal mijn energie uit innoveren en optimaliseren. De rol die ik nu heb is mij dan ook op het lijf geschreven: als Senior Technisch Consultant / Datacenter Architect ben ik namelijk dagelijks bezig om de technische installaties van onze datacenters zo goed en duurzaam mogelijk te laten opereren. Enerzijds door nieuwe innovaties toe te passen op bestaande systemen en anderzijds door compleet nieuwe installaties te ontwerpen voor nieuwe datacenters.

 

Dus eigenlijk ben je een soort Datacenter Architect?

Vrij vertaald zou dat een mooie titel zijn voor op mijn visitekaartje inderdaad!

 

Kun je een voorbeeld noemen van een recent project waar je mee bezig bent geweest?

Een project waar ik aan mee heb gewerkt en erg trots op ben is de bouw van ons datacenter in Eindhoven, het enige Tier IV gecertificeerde datacenter in Nederland. Dit houdt in dat het datacenter een beschikbaarheid van 99,995% kan garanderen en dat iedere storing kan optreden zonder dat dit gevolgen heeft voor de dienstverlening. De keuring van het ontwerp is extreem gedetailleerd en gaat zelfs terug tot de keuze voor componenten en de serienummers van de gekozen installaties. Na goedkeuring van het ontwerp wordt ook de bouw zelf nauwlettend gecontroleerd door twee medewerkers van het Uptime Institute om te zorgen dat het datacenter volgens ontwerp is gebouwd en voldoet aan alle eisen. Uiteraard wordt dit ook uitvoerig getest! Een enorm project waarbij moet worden voldaan aan meer dan 200 certificeringen. Een flinke klus, zoals je snapt.

 

Hoe sta jij tegenover de term ‘Energieslurpers”?

Ik ben het levende bewijs dat datacenters op continue basis bezig zijn met het verbeteren en verduurzamen van systemen. Inmiddels durf ik zelfs te zeggen dat we een voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid. We draaien als NLDC volledig op groene energie, hebben geen CO2 uitstoot en inmiddels lopen er verschillende projecten om de restwarmte van onze servers te gebruiken voor de verwarming van omliggende faciliteiten zoals zwembaden en scholen. Ook wordt steeds meer nagedacht over het terugleveren van energie om het stroomnet te ontlasten. We krijgen dus steeds meer de rol van energieleverancier en dragen veel bij op het gebied van technische duurzame innovaties. Dat mag best wat meer op de voorgrond komen.

 

Welke rol zie jij zelf weggelegd voor datacenters?

Even afgezien van het energie aspect moeten we niet vergeten dat we met z’n allen een groot probleem hebben op het moment dat we niet meer kunnen pinnen. Datacenters vormen de achterkant van ons internet, en zodra je dat beseft kun je alleen maar zien dat ze daardoor onlosmakelijk verbonden zijn met ons dagelijks leven. In mijn visie kan het dan ook niet anders dan dat onze duurzame datacenters steeds meer deel uit zullen maken van de maatschappij.

 

Wat moet iemand in huis hebben om jouw functie uit te oefenen?

Voor deze functie moet je wel een soort ‘technische nerd’ zijn omdat je je veel verschillende technieken eigen moet maken zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde en beveiligingstechniek. Al deze expertises komen samen in een datacenter en maken dat je echt impact kan realiseren.

NLDC is de grootste Nederlandse aanbieder van colocatie- en connectiviteitsdiensten en heeft diepe wortels in de Nederlandse samenleving en economie. Wij handelen vanuit de overtuiging dat de digitale transformatie kansen biedt voor verduurzaming en dat beide ontwikkelingen elkaar kunnen versterken.

Henk Veldwijk - NLDC
DATACENTER PASPOORT
           
Naam: Henk Veldwijk
Leeftijd: 47
Opleiding: MTS Elektrotechniek
Bedrijf: NLDC
Functie: Sr. Technisch Consultant
         /Architect

Kerntaken:
- Poortwachter technische innovatie
- Optimaliseren en verduurzamen 
  technische installaties

Henk Veldwijk op LinkedIn