Fact-finding missie: Dutch Tech sector gaat Down Under

In onze digitale wereld kan afstand worden teruggebracht tot iets kleins als slechts enkele milliseconden. In de fysieke wereld daarentegen, is het een behoorlijk stuk vliegen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Maar een bezoek is zeker de moeite waard, want er zijn veel mogelijkheden voor Nederlandse techbedrijven die willen investeren in Nieuw-Zeeland en Australië, en omgekeerd. Met twee missie-rapporten, die vandaag zijn gepubliceerd, geven we beter inzicht in de handelskansen tussen Nieuw-Zeeland, Australië en Nederland in de tech en online industrie.

De fact-finding-missies brachten ons ver weg, naar twee landen met een bevolkingsaantal dat bij elkaar opgeteld vergelijkbaar is met dat van de Benelux, maar vele malen groter is in oppervlak. Beide landen hebben net als Nederland flink te maken met digitale transformatie, innovaties en start-ups, en beide landen hebben hier een sterke focus op.

De uitdagingen die daarmee gepaard gaan, lijken erg op de uitdagingen van Europa. Zoals de beschikbaarheid van talent, die slechts gedeeltelijk kan worden opgevangen door lokaal opgeleide arbeidskrachten. Vooral Australië trekt veel IT-personeel uit Azië aan, of werkt samen met Aziatische bedrijven om de kloof te dichten. De prachtige natuur en quality of living helpt zowel Nieuw-Zeeland als Australië mensen over te halen om voor hun baan naar deze landen te verhuizen.

Digitale gateway naar Azië

Waar Nederland met zijn uitstekende data hub bijna 500 miljoen klanten in Europa bedient en daarmee de digitale Gateway naar Europa is, kunnen Australië en Nieuw-Zeeland beide worden gezien als Digital Gateway to Asia. Ze hebben goede en directe verbindingen, er is een grote Aziatische gemeenschap in Sydney en in Auckland, veel Aziatische bedrijven zijn in beide landen aanwezig en er zijn vrijhandelsverdragen met China en andere landen uit de regio. Australië en Nieuw-Zeeland zijn ideale bruggenhoofden om uit te breiden naar Azië, met onder andere Indonesië en de Filippijnen als twee belangrijke groeimogelijkheden.

Australië

De belangrijkste economische activiteiten van Australië zijn gecentraliseerd in Sydney, Melbourne en Brisbane. De grootte van (MKB) bedrijven is vergelijkbaar met de Nederlandse markt. Australië heeft meer infrastructuur in vergelijking met Nieuw-Zeeland, maar de toegang tot breedband blijft een uitdaging. De huidige groei van online producten en services wordt belemmerd door deze minder beschikbare connectiviteit. De Nederlandse kennis en expertise op het gebied van digitale infrastructuur biedt daarom kansen voor Nederlandse bedrijven. Voor Australische bedrijven die willen uitbreiden naar Europa, is Nederland zeker het overwegen waard. Meestal kiest men voor het Verenigd Koninkrijk, maar met de onzekerheid in de markt veroorzaakt door Brexit, functioneert Nederland als potentiële toegangspoort tot de Europese interne markt.

Nieuw Zeeland

Voor Nieuw-Zeeland, met zijn bijna 5 miljoen inwoners, is de thuismarkt vrij beperkt in omvang. Dit maakt een internationale oriëntatie van bedrijven cruciaal om succesvol te kunnen zijn. Bijna elke startende onderneming lijkt zich ervan bewust dat in een zeer vroeg stadium uitbreiden naar het buitenland de sleutel is tot succes. Dit is een van de redenen dat Nieuw-Zeeland een interessante plek is om naartoe te gaan; de overheid staat klaar om te helpen en heeft een klantgerichte, SaaS-gerichte aanpak ontwikkeld. Het is de eerste regering ter wereld die gedeeltelijk op Amazon Web Services draait. Het heeft een sterke focus op start-ups en andere technische bedrijven. Tech Week is de belangrijkste gebeurtenis waar de hele industrie jaarlijks samenkomt.

Nieuw-Zeeland investeert zwaar in breedbandnetwerken om ervoor te zorgen dat iedereen goed is verbonden en online services uitstekend beschikbaar zijn. Dit is ook de motor voor verdere groei van de technologiesector. De overheid van Nieuw-Zeeland werkt tevens samen in innovatieve programma’s zoals de ‘D 5-alliantie’ . Samen met landen als Litouwen, Zuid-Afrika, Israël, Zuid-Korea en Australië wordt samengewerkt op alle aspecten die nodig zijn om een gezonde technologische ontwikkeling voor maatschappij, overheid, digitale economie en digitale infrastructuur te stimuleren.

De rapporten zijn te downloaden via Digital Gateway.