News

 

Robbert Kompier: “Ik ben er trots op dat ik bijdraag in het verduurzamen van de databehoefte”

Robbert Kompier: “Ik ben er trots op dat ik bijdraag in het verduurzamen van de databehoefte”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Robbert Kompier werkt als Technical Site Engineer in één van de datacenters van Dataplace. Hij is verantwoordelijk voor het optimaal in staat houden van het datacenter. Denk hierbij aan de noodstroomvoorzieningen, UPS’en, koeling, brandveiligheid en toegangscontrole. 

Datacenter paspoort

Robbert Kompier

  • Leeftijd: 42
  • Bedrijf: Dataplace
  • Functie: Technical Site Engineer

Kerntaken:

  • Verantwoordelijk voor het technisch in optimale staat houden van het datacenter (noodstroom-ups-koeling-brandbeveiliging- toegangscontrole)
  • Verantwoordelijk voor het aanleggen van data- en glasvezelbekabeling
  • Verantwoordelijk voor het opleveren van klantenracks

Wat doet een datacenter en waarom maken bedrijven er gebruik van?   

Een datacenter is een gebouw waar heel veel servers (computers) staan die allemaal met het internet verbonden zijn.  Deze servers kun je via het internet bereiken. Met andere woorden kun je dus zeggen dat de servers de fysieke vertaling zijn van ‘de cloud’. Het neemt veel zorgen weg voor een bedrijf om hun servers in een datacenter te plaatsen in plaats van zelf in bezit te houden. Het is namelijk veel werk om de servers op de juiste manier te koelen (de servers worden heel heet omdat ze continu draaien). Ook kan een datacenter continu stroomvoorziening garanderen met een uptime van 99.9999999%. Dit kan voor sommige bedrijven cruciaal zijn omdat de data altijd beschikbaar moet zijn.

 

En wat is jouw taak daarin?

Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de servers altijd blijven draaien, 24/7/365! In Dataplace Amsterdam maken wij gebruik van 2N techniek, alles is 2X100% opgebouwd. Zodra er storing optreedt in techniek en er uitval is op 1 van de 2 feeds zal het redundante systeem de load volledig overnemen waardoor de klanten server nooit uitval zal hebben.

We hebben deze techniek kunnen bouwen in de koeling, ups-en, generatoren transformatoren alles is dus dubbel uitgevoerd.  Waardoor we een uptime van 100% kunnen garanderen

 

Wat vind jij het leukst aan je baan?

De breedte van de functie! Het is leuk om met zoveel verschillende aspecten te werken. Dieselmotoren, koelmachines, UPS-en (Uninterrupted Power Supply), glasvezel, databekabeling, het komt allemaal bij elkaar in één pand en wij zorgen ervoor dat alles 100% draait! Het is heel uitdagend om niet precies te weten wat de dag brengt. 

En zijn er specifieke projecten die jouw baan extra leuk maken?

Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met het bouwen van een nieuw datacenter. Het proces komt aan zijn einde en dat betekent dat we de komende maanden druk aan de slag gaan om alles te ‘fine tunen’ zodat alles perfect werkt. Daarna is het spannend want dan testen we of alle installaties ook echt zullen functioneren zoals gewenst. Dit wordt een leuke uitdaging omdat er nieuwe servers geïnstalleerd worden en we niet weten hoe het systeem hier precies op zal reageren.

Over het algemeen word ik er blij van dat ik aan het einde van de dag met een gerust gevoel naar huis kan gaan omdat ik weet dat mijn datacenter 100% werkt. Ik ben ook trots dat ik een klein aandeel inbreng in het verduurzamen van de informatiebehoefte.

 

Dus een datacenter helpt de informatiebehoefte verduurzamen? 

Jazeker! Doordat alle data wordt gecentraliseerd is het makkelijker om de servers op 1 centrale plek te koelen. Als elk bedrijf hun eigen kleine computerruimte moet koelen dan zou dit in zijn geheel veel meer energie kosten. Een datacenter kan dus efficiënter en flexibeler draaien en draagt zo bij aan de verduurzaming van onze economie.

 

Aan wie zou je deze baan aanraden?

Ik zou een baan in het datacenter aan iedereen aanraden die een brede interesse in techniek heeft. Er zijn veel opties omdat je met een grote hoeveelheid techniek werkt. Het is leuk om mee te werken aan zo’n complex proces waar over veel dingen wordt nagedacht om nooit uitval te hebben. De servers moeten namelijk 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar zijn voor bedrijven en consumenten. Anders staat de hele digitale economie stil. Je moet hiervoor dus echt met beide voeten op de grond staan en een echte ‘team player’ zijn.

Dataplace heeft een zestal moderne TIER III-datacenters in de regio's Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Arnhem en Brabant.Vanaf deze locaties huisvesten wij voor een diversiteit aan klanten zowel grote als kleine IT-omgevingen. Gebouwd vanuit een duidelijke filosofie – waarin betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en continuïteit centraal staan – draaien onze datacenters om onze missie te volbrengen: het 24/7 bieden van continuïteit en kwalitatief hoogstaande datacenterdienstverlening.  Bekijk hier de openstaande vacature

Related

Most read

Subscribe to our newsletter

Stay informed on the latest data center news!