Egge Petzinger: “Als datacenter beveiliger bewaak je letterlijk de muren van het internet”

Datacenters hebben een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter (en dus het internet) nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector. Deze week staat Egge Petzinger in de schijnwerpers.

Egge is beveiligingsbeambte bij security professional Workrate, en werkt namens deze organisatie al jarenlang op locatie bij Interxion, een toonaangevende leverancier op het gebied van carrier en cloud neutrale datacenter diensten voor de grootste bedrijven ter wereld.

 

Datacenters zijn letterlijk de muren van ons internet. Hoe houd je die veilig?

Als datacenters de muren van het internet zijn, dan zijn wij de poortwachters. Wij zorgen ervoor dat alleen de mensen met de juiste toestemming toegang hebben tot het terrein en het datacenter. Dit zijn medewerkers van het datacenters, maar ook bv. de onderhoudsmonteurs van haar klanten. Iedereen die het datacenter binnenkomt dient zich te legitimeren en wordt op papier en op beeld geregistreerd d.m.v. CCTV. Daarnaast is voor veel ruimtes biometrische identificatie nodig (zoals vingerafdrukscanners en iris-scanners).

Uiteraard beveiligen we het datacenter niet alleen tegen bedreigingen van buitenaf, maar houden we het datacenter zelf veilig voor de mensen die er werken. Zijn de vluchtwegen vrij? Zijn er geen brandgevaarlijke situaties of lampen defect? En ook belangrijk; zijn er rare geuren aanwezig in de ruimtes? Mocht er iets niet in orde zijn dan maken we hier melding van en indien nodig schakelen we gelijk de hulp in van een Site Engineer van Interxion om het probleem nader te onderzoeken.

 

Liggen er dan dagelijks dreigingen op de loer?

De ene dag is het hollen, de andere dag is het wat meer stil staan. Zo lig je vandaag met de spreekwoordelijke voeten op de balie en de volgende dag drink je enkel koude koffie omdat het druk is. Dat eerste betekent overigens niet dat je kunt nietsnutten. Je bent dagelijks in contact met diverse nationale en internationale klanten en ondanks dat er niet direct gevaar op de loer ligt, moet je altijd haarscherp en alert blijven.

 

Zit beveiliging in je DNA?

Dat zou je kunnen zeggen. In september 1986 begon ik met de opleiding tot beveiliger bij Philips in Winschoten. Hierna was ik het bezit van mijn Basisdiploma beveiliging, EHBO en opslag gevaarlijke stoffen en ben ik aan de slag gegaan bij verschillende vestigingen van Philips. In 2001 ben ik een nieuwe baan begonnen als beveiliger bij BSI BV. Zij hadden net een contract afgesloten om de beveiliging van Interxion te verzorgen en zodoende ging ook ik daar aan de slag. BSI. Drie jaar terug heeft Workrate de beveiliging van de Interxion datacenters overgenomen, namens wie ik dus nu bij Interxion werk.

 

Is dat verwarrend, om twee werkgevers te hebben?

Je krijgt het beste van beide werelden. Om bepaalde werkzaamheden uit te mogen voeren verzorgen zowel Interxion als Workrate cursussen. Je leert dus ontzettend veel. En hoewel we binnen Interxion een contractor zijn, laten ze dit als organisatie niet blijken. De medewerkers geven het gevoel dat we bij “de club” horen en de werksfeer- en omgeving in het datacenter is zeer prettig.

Het bijzondere aan Workrate en Interxion is dat ze beide opmerkelijk snel gegroeid zijn. Binnen de 17 jaar dat ik bij het datacenter in dienst ben is Workrate uitgegroeid tot de grootste datacenter beveiliger van Nederland en heeft Interxion een aantal van maar liefst negen datacenters bereikt, waarvan het tiende datacenter, in Amsterdam, inmiddels in aanbouw is. Ik vind het mooi dat ik de groei van beide bedrijven heb mogen meemaken en geeft bovendien aan dat het belang van de datacenter sector alleen maar toeneemt.

 

Zou je ooit in een andere sector willen werken?

De werkzaamheden bieden zoveel variatie dat ik zolang mogelijk als beveiliger van een datacenter wil blijven werken. Bij datacenter security komt een hoop meer kijken dan de standaard beveiliging van een pand en dat maakt het toch wel een speciale, dynamische business om in te werken. Er verandert continu wel iets op beveiligingsgebied, zoals de beveiligingsmiddelen, reguleringen en de wensen van de klant. Ik werk nu 17 jaar bij Interxion en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik vooralsnog elke dag iets nieuws heb geleerd!

Interxion is een toonaangevende leverancier op het gebied van carrier en cloud neutrale datacenter diensten voor de grootste bedrijven ter wereld. In 11 landen en 13 steden helpen zij bedrijven en organisaties om hun bereik uit te breiden naar nieuwe markten. Wil jij werken voor deze grote internationale speler? Bekijk dan ook eens de vacature pagina.

Workrate is sinds de oprichting in 2003 succesvol uitgegroeid tot de grootste en meest gespecialiseerde leverancier van datacenter beveiliging in Nederland. Workrate is zowel nationaal als internationaal snelgroeiend en altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Egge Petzinger Workrate horizontaal Fotografie Melissa Scholten
DATACENTER PASPOORT
           
Naam: Egge Petzinger
Leeftijd: 54
Opleiding: Beveiliging
Bedrijf: Workrate / Interxion
Functie: Beveiligingsbeambte

Kerntaken:
- Toegangscontrole datacenter terrein
- Ogen en oren van het datacenter
- Processen en ruimtes controleren
  op onregelmatigheden
- Aanspreekpunt voor bezoekers