Nieuws

De cost gaet voor de baet uyt

De cost gaet voor de baet uyt

De Nederlandse digitale mainport, de Digital Gateway to Europe, gooit internationaal hoge ogen. Het solide netwerk van datacenters, internetknooppunten en backbone providers dat de afgelopen decennia in Nederland is opgebouwd, heeft partijen als Google, Netflix en Microsoft voor Nederlandse datacenters doen kiezen om de rest van Europa te bedienen.
De vraag is of we deze positie in de toekomst kunnen vasthouden.

Meten is weten

Om dat inzichtelijk te maken zijn cijfers nodig. Harde cijfers op basis waarvan investeringen gedaan kunnen worden, knelpunten kunnen worden aangepakt en de overheid beleid kan maken.

Dit is een van de redenen waarom de Dutch Datacenter Association (DDA) in 2015 begonnen is met het uitgeven van The Dutch Data Center Report, met als insteek om jaarlijks cijfers te publiceren over de datacentersector. Afgelopen juni hebben we het Dutch Data Center Report 2016 gepresenteerd, dat in ontvangst werd genomen door VVD Tweede Kamerlid Remco Bosma.

De aanwezigheid van Bosma bij de uitreiking van dit rapport was geen toeval. Datacenters zijn inmiddels een cruciaal onderdeel van de landelijke digitale mainport, maar dat staat nog onvoldoende op de kaart bij politici en beleidsmakers. Met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in aantocht is het van groot belang dat politieke partijen aandacht gaan besteden aan de steeds belangrijker rol van de digitale mainport en de digitale infrastructuur voor de Nederlandse economie en samenleving.

Wat betreft de datacentersector zelf is er in ieder geval positief nieuws: de sector is de afgelopen vijf jaar gemiddeld jaar op jaar met 15 procent gegroeid. Dat betekent dat de sector in die korte periode verdubbeld is. Een indrukwekkende prestatie, aangezien de sector vijf jaar geleden ook al een behoorlijke omvang had in vergelijking met de directe concurrenten Londen, Parijs en Frankfurt. En; deze groei is bijna volledig op eigen kracht gerealiseerd.

Een gouden toekomst?

Dat brengt mij meteen bij een belangrijk aandachtspunt.
De digitale sector, waarvan datacenters een belangrijk onderdeel zijn, werkt zoveel mogelijk samen om via een gezamenlijke lobby de vaart erin te houden. Die samenwerking is broodnodig, want tot voor kort was er weinig aandacht vanuit de politiek. Gelukkig begint daarin verandering te komen.

In oktober 2015 nam de Tweede Kamer de Motie Verhoeven unaniem aan, waarin de digitale mainport tot derde mainport werd uitgeroepen, de Digital Gateway to Europe. Nu is het tijd deze motie om te zetten in acties om de Nederlandse toppositie op dit gebied te versterken.

Er is dan ook genoeg werk aan de winkel. We hebben meer goed geschoolde medewerkers nodig om uitbreiding, beheer én technologische innovaties te kunnen dragen. Er is samenhangend beleid nodig tussen de ministeries die zich bezig houden met onder andere privacy, economie en milieu.
Daarnaast moeten we de promotie van de Digital Gateway to Europe tenminste naar het niveau tillen van de landen waarmee we concurreren en dit voor de langere termijn vastleggen. Als we deze en andere knelpunten nu niet aanpakken, zal Nederland een unieke kans op een nieuwe Gouden Eeuw weggooien. Now is the time!

Ik heb er alle vertrouwen in dat we erin zullen slagen om een solide netwerk van sector, overheid en andere stakeholders op te bouwen. Niemand kan er immers nog omheen: we moeten nu munt slaan uit het goud dat Nederland met haar datacentersector en haar unieke Digitale Gateway to Europe in handen heeft.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws