Nieuws

Dave Thoonsen: “Toen ik eenmaal met networking aan de slag ging, wilde ik niets anders meer”

Datacenters hebben een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter – en dus het internet – nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Een van de genomineerde datacenter talenten is Dave Thoonsen. Dave is Network Engineer bij Interconnect Services B.V., een internet service provider voor de zakelijke markt gevestigd in Eindhoven en Den Bosch. Interconnect is voor het jaar 2018 benoemd tot een van Brabants Beste Werkgevers door Provincie Noord-Brabant. Zeker de moeite waard dus om eens te spreken met de medewerkers. Wat Dave’s baan bij de provider goud maakt, dat lees je hieronder. 

Een Network Engineer, wat houdt dat nu eigenlijk in?

Binnen mijn rol als Network Engineer ben ik mede verantwoordelijk voor het core netwerk van Interconnect. Ons team van Network Engineers is dag en nacht in de weer met regulier onderhoud om zo het koppelvlak voor onze diensten te voorzien van de hoogste mate van beschikbaarheid. Daarbij moet je denken aan het uitvoeren van technische wijzigingen en upgrades van onze apparatuur, het verhelpen van storingen en misschien nog wel het belangrijkste: goed blijven communiceren met je team om eerder genoemde zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Ik kan in ieder geval garanderen dat de rol heel divers is: het ene moment ben je bezig met technische wijzigingen om het core netwerk efficiënter uit te laten pakken, het andere moment vang je een regionale storing op door andere paden binnen het netwerk te activeren en weer een ander moment bespreek je met het team hoe we de werkprocessen nog verder kunnen optimaliseren.

Wat is jouw verhaal, hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Om die vraag te beantwoorden neem ik je graag mee terug naar 2011, het jaar dat ik mijn studie Netwerkbeheer begon in Vlissingen. Ik wist nog niet precies welke richting ik op wilde en begon dan ook enigszins sceptisch aan mijn introductiejaar. Tijdens dit jaar kreeg ik een veelvoud van verschillende vakken binnen de IT en ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik intens gelukkig was met mijn laatste vak, namelijk Networking. Toen ik eenmaal met networking aan de slag ging, wilde ik namelijk niks anders meer. Ik wist toen ook zeker dat ik wilde doorleren op dit vlak. Sindsdien heb ik via netwerk gerelateerde stageplaatsen in Zeeland en Noord-Brabant mijn eerste baan gevonden bij een automatiseerder in Roosendaal. Na enkele jaren in de automatisering gewerkt te hebben, was ik er aan toe om de andere kant van networking te zien, namelijk bij een internet service provider. Zo ben ik uiteindelijk beland bij Interconnect, wat er ook toe heeft geleid dat ik ben verhuisd naar het gezellige Den Bosch!

En nu wil je nooit meer weg?

Binnen de sector wil ik de komende jaren graag doorgroeien naar een belangrijke positie binnen het team, mogelijk als technische eindverantwoordelijke wat networking betreft. Daarnaast zal ik meer met virtualisatie en automatisering doen doordat de marktwerking hierom vraagt en hier ook mijn interesses in liggen. Bovendien kan ik het niet beter treffen wat betreft collega’s: zij betrekken je in een wereld van leergierigheid en enthousiasme! Om terug te komen op je vraag: ik ben hier voorlopig niet weg te slaan.

Je noemt virtualisatie en automatisering. Waarom wordt dit steeds belangrijker?

Het virtualiseren van systemen houdt in dat er meerdere besturingssystemen geïnstalleerd kunnen worden per server. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen elk stuk hardware meestal slechts één besturingssysteem had. Virtualisatie wordt steeds belangrijker omdat het de kosten verlaagt doordat het resource efficiënt is: een server verdeelt zijn rekenkracht over de benodigde capaciteit en met twee besturingssystemen gebeurt dit extra voordelig! Mede door deze virtualisatie van de IT-infrastructuur wordt het gemakkelijker om automatisering toe te passen. Het gaat hier voornamelijk om het automatisch uitrollen van klantsystemen wanneer deze aangevraagd worden. Dat bespaart niet alleen veel tijd voor de collega’s uit techniek, het zorgt ook voor een verhoogde klanttevredenheid door de snelle oplevering.

Heb je nog een laatste boodschap voor IT-studenten?

Iedereen met een technisch hart binnen de IT zou ik een functie als Netwerk Beheerder aanbevelen. En dan natuurlijk doelend op een baan bij Interconnect. Sinds ik hier ben begonnen is de constante wil weer aangewakkerd om dagelijks het beste uit mijzelf te halen en altijd te willen verbeteren. Dat geeft iedere dag weer voldoening waar ik met trots over vertel.

Datacenter paspoort

Dave Thoonsen

Kerntaken:

Interconnect is een internet service provider voor de zakelijke markt. Met een team van ruim 80 man ondersteunden zij al 20 jaar IT professionals met het opzetten van betrouwbare IT oplossingen. Benieuwd naar de carrièremogelijkheden bij Interconnect? Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws