Digital Gateway to Europe

Onze Nederlandse digitale datahub is één van de belangrijkste in de wereld. Wij zijn net zoals de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol, de internationale toegangspoort naar Europa: the Digital Gateway to Europe. Bedrijven uit de hele wereld gebruiken zien Nederland als het distributiepunt van data en als belangrijke vestigingsplaats voor hun datacenters, cloudapplicaties of hun hoofdkwartieren.

​Dit heeft geresulteerd in dat inmiddels 20% van alle buitenlandse investeringen in Nederland datacenter-, cloud- en online-gerelateerd is. Het is inmiddels veruit de grootste sector op het gebied van buitenlandse investeringen voor heel Nederland. Voor een vrijwel nieuwe sector is dit ongekend en het maakt het daarmee één van de belangrijkste sectoren voor de toekomst van Nederland.

Het succes van onze digitale hub, een specifiek deel van de digitale infrastructuur bestaande uit backbone verbindingen, internet exchanges, datacenters, cloud bedrijven en het ecosysteem dat dit support, zorgt ervoor dat we hier als Nederland goud in handen hebben.

Connectiviteit - Data kabels en backbone providers

De metroregio Amsterdam staat bekend om zijn perfecte glasvezelconnectiviteit. Met een groot landelijk netwerk en veel zeekabels die landen in Nederland worden we direct verbonden met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Veel klanten gebruiken alleen fiber en bedienen en onderhouden de optische apparatuur zelf. De belangrijkste fiber providers zijn Eurofiber, EU Networks en Relined. De top IP-backbone carriers die aanwezig zijn zijn NTT, Cogent, Level3, GTT, Hibernia en TeliaSonera. Bedrijven die Nederland kiezen als hun digitale hub hebben de laagste gemiddelde latency in heel Europa.

Connectiviteit - Hotspot voor uitwisselen data

De Digital Gateway to Europe is de thuisbasis van drie van de grootste exchanges ter wereld: AMS-IX is de grootste internet exchange in de wereld in termen van verkeer en heeft meer dan 800 leden. De tweede grootste Nederlandse Internet Exchange, de NL-IX, is nummer 8 in de wereld. De wereld nummer 6 exchange, Equinix IBX, is ook aanwezig op verschillende locaties.
Daarnaast is de Digital Gateway to Europe een unieke hotspot waar alle grote advertentie exchanges, mobiele data exchanges en cloud exchanges aanwezig zijn.

Connectiviteit - Een uniek ecosysteem

Organisaties kiezen om te huren in bepaalde datacenters vanwege andere relevante partijen, verticals, CDN’s, cloud connects, etc. die ook ruimte huren in dat datacenter. In-house bekabeling verbindt ze met elkaar.

Datacenters - Colocatie

Uniek aan de regio Amsterdam zijn de verschillende datacenter campussen dicht bij elkaar. De campus Science Park (waar het allemaal begon), de Zuid-Oost-West Campus, en de Schiphol Campus.

Cloud providers - Internationaal grote cloud-spelers

Nederland is het enige Europese land waar drie van de vier top public cloud spelers aanwezig met hun eigen grote datacenters. Dit zorgt voor superieure Cloud aansluitingen voor Enterprise, Media en ISV’s.

'De derde mainport'

Aan het einde van 2015 erkende de Tweede Kamer de digitale gateway als de derde mainport van Nederland. ‘Mainport’ is een Nederlands woord voor een kruispunt van de belangrijkste transportroutes. Het dichtstbijzijnde Engels woord is hub.

De door parlementslid Kees Verhoeven (D66) ingediende motie stelde dat de Nederlandse regering een economische visie met de belanghebbenden moet ontwikkelen en implementeren om de positie van de digitale hub te versterken.

De goedkeuring van de motie was een belangrijke mijlpaal en een grote steun voor de Digital Gateway to Europe.

‘Diamond encrusted unicorns’

Nederland staat bekend om zijn ideale positie als een springplank naar de rest van Europa. Door de centrale ligging en de perfecte connectiviteit heeft het de beste gemiddelde latency naar elke locatie in Europa om gegevens te verspreiden.

Het goed ontwikkelde digitale ecosysteem heeft veel buitenlandse bedrijven aangetrokken toen zij hun eerste stappen op de Europese markt gingen zetten. Bedrijven waaronder Google, Softlayer, GoDaddy, Huawei, Microsoft, Netflix, Uber en NetApp om er een paar te noemen. Apple, om nog een voorbeeld te geven, heeft ervoor gekozen om alle software-updates in Europa te verspreiden vanuit Nederland.

Strategisch gelegen in het centrum van de grootste markten van Europa, heeft Nederland zich ook bewezen als een magneet voor internationale bedrijven en een toonaangevende plaats voor de vestiging van een Europees en regionaal hoofdkwartier. Een stabiel land met een ondersteunende vennootschapsbelasting structuur, een hoog opgeleide, meertalige medewerkerspool en een superieure logistiek en technologie-infrastructuur, Nederland biedt bedrijven een perfect klimaat om succesvol te concurreren in Europa. En met een aantrekkelijke kwaliteit van leven als bonus.

Voor scale-ups, Fortune 500 leiders, diamond encrusted unicorns, kleine tot middelgrote bedrijven, Nederland is een slimme keuze om het internationale hoofdkantoor te vestigen. Vraag het maar aan de grote spelers als Cisco Systems, Palo Alto Networks, Netflix en Tesla of kleinere bedrijven zoals Optimizely, DoubleDutch, Advantech, Zon Pharma en Lux Research. Ongeacht de grootte van het bedrijf, er is niets kleins aan de behaalde resultaten hier in Nederland.