Welke datacenter types zijn er?

In Nederland vindt u regionale en nationale datacenters, internationale datacenters en hyperscale datacenters. Alle datacenter types hebben een andere opzet, andere eisen en andere mogelijkheden

Overal in het land bieden regionale datacenters een platform voor organisaties om hun bedrijfskritische systemen op te laten draaien, hun gegevens op te slaan en hun diensten te laten draaien. Tegenwoordig zijn organisaties sterk afhankelijk van online-diensten, vandaar dat er in alle provincies in Nederland, van Noord Groningen tot het diepe zuiden van Limburg, datacenters staan.

De meeste Nederlandse datacenter operators hebben twee of meer locaties om geografische redundantie in-house te kunnen leveren. Slechts twee Nederlandse datacenter operators hebben een echt nationaal netwerk van datacenters.

Nederland is de plek om online diensten in Europa te verdelen: de Digital Gateway to Europe. De centrale ligging, open economie en bovenal de ongeëvenaarde connectiviteit en internet exchanges maken van Nederland een van de meest geavanceerde internationale datacenter markten in de wereld. Het is momenteel de snelst groeiende datacentermarkt.

Van de datacenter types die voornamelijk aangeboden wordt is retail colocatie het meest populair. Dat wil zeggen dat klanten ruimte leasen in een datacenter, meestal een of meer racks of caged-off areas. Wat ook aangeboden wordt is wholesale colocatie: Een huurder huurt een complete, volledig ingerichte datacenter ruimte. Het merendeel van de datacenters zijn gevestigd in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), met bijna 100 datacenter locaties en meerdere internet- en cloud exchange points. Uniek zijn de drie datacenter campussen binnen dit gebied: Science Park, Zuid-Oost en Schiphol campus.

Hyperscalers zijn enorme, single tenant datacenters. Gebouwd door en voor de wereldwijd opererende internet bedrijven die groot genoeg zijn om hun eigen datacenter te bouwen. Hyperscalers worden gebouwd op plaatsen waar de kosten laag zijn, de levering van voldoende groene stroom geen probleem is en warmte-uitwisseling mogelijk is.

Behalve dat het een digitale gateway voor commerciële datacenters is, is Nederland uniek in dat het een “Hyperscaler country” is. In de provincie Noord-Holland, net boven Amsterdam, en in het Groningen, het meest noordelijke deel van Nederland liggen enorme hypercampussen. ’s Werelds grootste Cloud providers kiezen Nederland voor hun online diensten.

In een groot datacenter least een bedrijf een volledig ingerichte hal voor eigen en alleen gebruik. In een retail-datacenter, huurt een bedrijf een deel van het datacenter, waar het zijn eigen IT-apparatuur kan plaatsen in racks en corridors. Retail colocatie biedt een grote flexibiliteit in de manier waarop het IT-platform groeit of krimpt over langere tijd. Facilitaire kosten en de capaciteit worden gedeeld over een groot aantal huurders. Retail datacenters zijn over het algemeen beter geschikt voor bedrijven met een kleine tot middelgrote IT-behoeften.

Waar een retail klant slechts een aantal racks of corridors huurt, hebben de klanten van een wholesale datacenter een volledige ruimte of afdeling tot hun beschikking. Het datacenter neemt hierbij de zorg van de klant uit handen door ownership te nemen over het gebouw: onderhoud, power, provisioning, connectiviteit, noodstroomvoorzieningen en auxiliary generatoren, brandblussystemen en milieu-voorzieningen uit. Het wholesale-datacenter is gericht op de grotere spelers; de algemene richtlijn is dat het kosten effectief werkt als het benodigde vermogen van de IT-apparatuur 1 MW of meer is. Niet precies uw gemiddelde bedrijf datacenter.