Datacenter mythes en feiten

Datacenters

Datacenters zijn voor het grote publiek vaak nog vrij onbekend. Wat mensen vaak wel weten, is dat datacenters iets te maken hebben met het Internet en dat ze veel stroom gebruiken. Daarnaast bestaan er vele misvattingen over deze belangrijke schakel van de digitale infrastructuur. Wij hebben de tien meest voorkomende mythes over datacenters op een rijtje gezet.

> Download hier de infographic

1. Datacenters hebben niemand in dienst

Datacenters in Nederland genereren veel banen. Banen in het datacenter zelf, maar ook daaromheen: in de bouw en installatie, in de koeling en elektra, en via vele andere toeleveranciers. Een ander belangrijk economisch effect is de faciliterende rol die datacenters hebben jegens hun klanten. De goede digitale infrastructuur stimuleert de productiviteit, vergroot het concurrerend vermogen en biedt de vele bedrijven eenvoudige markttoegang. Datacenters maken de digitale economie mogelijk en zijn het fundament van ons onze digitale economie.

2. Datacenters zijn alleen maar grote schuren vol met servers

Sommige datacenters winnen architectuurprijzen, maar meestal lijken ze inderdaad op saaie industriële gebouwen. Maar de buitenkant is misleidend; met hun onopvallende buitenkanten herbergen datacenters een reeks geavanceerde technologieën; telecommunicatienetwerken, geavanceerde koeling en ventilatie, stroomconditionering, batterijruimten, schakelapparatuur, noodgeneratoren, controlekamers, biometrische beveiligingssystemen, bewakingssystemen en, hopelijk, ook een koffiezetapparaat.

3. Het energieverbruik van datacenters neemt exponentieel toe

De hoeveelheid data die we genereren, verwerken, verzenden en opslaan, neemt sneller toe dan ooit tevoren, aangedreven door de digitalisering van de moderne samenleving. Het is dan ook een logische aanname dat deze data explosie leidt tot een enorme toename van energiegebruik van datacenters; daar wordt deze data immers allemaal verwerkt. Toch is dit niet per se het geval; er is namelijk een snelle toename in energie-efficiëntie wat betreft datacenters. Door een combinatie van de wet van Moore en technologieën zoals virtualisatie en cloud computing ontstaan er nieuwe manieren om energie te besparen. Deze technologieën vergroten bijvoorbeeld de computercapaciteit en verminderen het energieverbruik. Ook helpt de migratie van data van kleine serverruimtes naar moderne industriële faciliteiten het algehele energieverbruik te verminderen. Dus ondanks dat datagebruik exponentieel toeneemt, neemt het energieverbruik niet in dezelfde mate toe.

4. Datacenters kunnen overal worden gebouwd

Een datacenter heeft een aantal zaken nodig; naast een stimulerend en consistent beleid, voldoende personeel en energie is ook de locatie en heel erg belangrijk. Een datacenter bestaat uit een ecosysteem van fiber carriers, IP-carriers, exchanges, cloud bedrijven, content delivery netwerken, en andere bedrijven. Elk datacenter vormt daarmee een unieke marktplaats. Dit is ook de reden dat bedrijven zich willen vestigen worden op de bestaande campussen. Een dergelijke unieke omgeving bouw je niet even ergens anders. Ook is de aantrekkelijkheid van een locatie sterk afhankelijk van de nabijheid van klanten.

5. Datacenter zijn slecht voor het milieu

Datacenters zijn gebouwd voor efficiëntie. Hoe efficiënter een datacenter is, hoe minder energie het verbruikt, waarmee de kosten lager zijn en het concurrentievoordeel sterker. Dus er is een sterke intrinsieke motivatie vanuit de datacenters zelf om zo efficiënt mogelijk te zijn, wat ervoor zorgt dat nieuwe technologieën en innovaties die de efficiëntie kunnen verhogen sterk in de gaten worden gehouden door de industrie. Daarnaast streven de meeste datacenters naar het gebruik van groene, hernieuwbare energie en het hergebruiken van datacenter restwarmte. Restwarmte hergebruik houdt in dat de warmte die van de servers af komt wordt opgeslagen en gebruikt voor andere doeleinden.

6. Datacenters kunnen zich beter op de Noordpool vestigen

Datacenters zijn overal in de wereld gevestigd. De locatiekeuze is afhankelijk van het bedrijfsmodel en factoren als beleid, beschikbaarheid van energie en personeel en de aanwezigheid van een ecosysteem van klanten en netwerkverbindingen. Locaties met veel ruimte zouden theoretisch gezien de beste keuze zijn vanwege de betrouwbaarheid en de ruimte voor hernieuwbare energie. Toch kiezen veel bedrijven voor ‘metro-markten’ zoals Londen, Amsterdam en Singapore. Operators geven de voorkeur aan deze metropolen vanwege een specifieke Internet Exchange of het strategisch positioneren in een bredere markt.

7. Datacenters hebben niets met mij te maken

Datacenters hebben juist alles met jou als individu te maken! Als samenleving vertrouwen we op datacenters voor onze dagelijkse activiteiten zoals het boeken van een ticket, het ontvangen van een berichtje, online winkelen, belasting betalen, een afspraak maken bij de dokter en foto’s en berichten uitwisselen via social media. We zijn net zo afhankelijk van datacenters als van elektriciteit.

8. Datacenters doen allemaal hetzelfde

Datacenters doen veel verschillende dingen. Sommige datacenters zijn gespecialiseerd in high performance computing waar bijvoorbeeld genetisch onderzoek of weersvoorspellingen worden verwerkt. Andere datacenters worden gerund door hyperscale operators die transactionele diensten aanbieden zoals Amazon en Facebook. Nog een optie is het aanbieden van technische ruimtes voor klantenservers – ook wel colocatie genoemd – of juist in-house ondersteuning van IT-bedrijven.

9. Datacenters zijn steeds minder nodig vanwege de cloud

‘De cloud’ bevindt zich juist in fysieke servers, in datacenters, op de grond. Cloud computing is het resultaat van veranderende technologieën en bedrijfsmodellen in het afgelopen decennium. Deze veranderingen blijven de ICT-infrastructuur optimaliseren. Cloud providers hebben soms hun eigen datacenters of ze maken gebruik van commerciële datacenters, ook wel colocatie faciliteiten genoemd. Colocatie houdt in dat een datacenter haar ruimtes verhuurt aan meerdere bedrijven.

10. Als we alle datacenters uit zouden zetten dan zou er niet veel veranderen

Datacenters ondersteunen bijna elk aspect van het moderne leven. Van sociale netwerken tot overheidsdiensten en van luchtverkeersleiding tot weersvoorspellingen. Het uitschakelen van datacenters heeft hoogstwaarschijnlijk invloed op elk aspect van het moderne leven zoals elektriciteit, watervoorziening, communicatie, distributie van voedsel, internet, nooddiensten, financiële transacties en beveiliging. Het is bijna onmogelijk om de wereld voor te stellen zonder datacenters.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws