Datacenter expertise

Een datacenter is een complex kruispunt van vele verschillende gebieden van expertises. Hoewel datacenter medewerkers normaliter in aantal beperkt zijn, zijn de kennisgebieden waarin ze geschoold zijn dat niet. Hieronder staan ​​de belangrijkste vormen van datacenter expertise.

Digitale technologie

Datacenters bestaan ​​door de vraag van klanten. ISV’s, cloud providers en directe klanten hebben allemaal verschillende behoeften in een disruptive market. Datacenter personeel heeft een uitgebreide kennis van digitale technologie om de klant te ondersteunen. Ook in het datacenter sector geldt, de klant staat altijd voorop en heeft altijd gelijk.

Technische voorzieningen

Een datacenter is een zeer technische gebouw. De technische voorzieningen moeten in perfecte staat zijn, efficiënt beheerd worden en regelmatig geüpdate worden om te blijven voldoen aan de nieuwste normen en voorschriften.

Power

Power of stroom is de belangrijkste “brandstof” en de belangrijkste kostenpost voor datacenters. Hoe minder stroom datacenters te gebruiken, hoe lager de kosten en hoe beter het is voor het milieu. Het is dus heel belangrijk dat de focus altijd ligt bij het op het up-to-date houden van kennis van de energieprijzen, wet- en regelgeving, energie-efficiëntie en groene energie.

Veiligheid

Een datacenter moet extreem veilig zijn om het vertrouwen van haar klanten te verdienen. Terreinen moeten omheind zijn en beveiligd met detectiepoortjes, CCTV, 24/7 bewakers maar er zijn ook strenge veiligheidsmaatregelen en -processen nodig om dit vertrouwen te behouden.

Connectiviteit

Zonder connectiviteit kunnen datacenters niet werken. Uitgebreide kennis van Fiber carriers, Backbone providers, CDN’s en internet exchanges is nodig. Dit, samen met andere connectiviteit als Cloud, Ad, mobiele data, Media uitwisseling en kennis van (in-house) patching.

Onroerend goed

Een datacenter is ook wel bekend als ‘digitaal vastgoed’. Een datacenter verhuurt wholesale, retail ruimte of racks aan haar klanten.

Financiën

Datacenters zijn duur om te bouwen. De kosten voor een groot datacenter zijn vaak meer dan 150 miljoen euro. Hyperscale datacenters kunnen de 1 miljard euro overschrijden. Deze enorme investeringen vergen uitstekende datacenter expertise van de financiële markten en de mogelijkheden van bijvoorbeeld financiële lease constructies.

Certificering

Op het gebied van data is het gebruikelijk om certificering te halen op verschillende gebieden. Als een datacenter bedrijfskritische IT-systemen huisvest, dan wil het haar klanten de zekerheid geven dat het voldoet aan bepaalde claims.
De belangrijkste certificeringen zijn:
IS0 27001 Information security management
ISO 9001 Kwaliteitsmanagement
ISO 14001 Milieumanagement
PCI-DSS Credit card betalingen
SOC1 Financiële en interne controles vallen onder ISAE3402 / SSAE16 (prev. SAS70)
LEED / BREEAM Green building certificering