Arcadiz verbindt datacenters voor Antwerpse zorggroep Emmaüs via glasvezelnetwerk

Heverlee, 14 maart 2018 – Arcadiz, specialist op het gebied van breedbandige glasvezelnetwerken, heeft de Antwerpse zorggroep Emmaüs voorzien van glasvezelverbindingen. Eén van de Emmaüs-locaties is het gloednieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen, dat half oktober 2018 volledig operationeel zal zijn. Met de oplossing van Arcadiz is het datacenter in dit nieuwe ziekenhuis in Mechelen verbonden met het datacenter in Zoersel. Op die manier is Emmaüs helemaal klaar voor de toekomst.

Enkele jaren geleden was de IT-infrastructuur van Emmaüs  verouderd en inefficiënt, met acht kleine serverruimtes, verspreid over 24 verschillende vestigingen, die niet geschikt waren voor de toekomst. Onder leiding van Conny Huysmans, ICT-directeur van Emmaüs, ontwikkelde de groep een strategisch plan om de serverruimtes geleidelijk aan om te vormen tot volwaardige datacenters, helemaal klaar voor de nieuwe uitdagingen op niveau van digitalisering in de zorg. Conny Huysmans: “Het uiteindelijke doel is om tegen 2020 de gehele serverinfrastructuur te centraliseren in twee redundante datacenters die elkaars back-up vormen.”

 

Supersnelle glasvezelverbinding

Om het strategische plan uit te voeren, schreef Emmaüs een open aanbesteding uit. Het lot supersnelle verbindingen werd gewonnen door Arcadiz. Het voorstel van Arcadiz bestond uit het verbinden van de verschillende datacenters via glasvezel. Daarbij hield het niet alleen rekening met service level agreements en latency, maar ook met verschillende typen netwerken: fiber channel voor storage mirror, 10 gigabit-verbindingen voor het back-endnetwerk, 10 gigabit-verbindingen voor het front-endnetwerk en meerdere kleine 1 gigabit-verbindingen voor bijvoorbeeld fail-over interconnecties en internetverbindingen.

Freddy Trappeniers, Project Manager bij Arcadiz: “Emmaüs was verrast door ons budgetvriendelijke voorstel. Dit was mogelijk omdat Arcadiz werkt als integrator in plaats van operator en hierdoor op een heel andere manier te werk kan gaan dan andere partijen. Wat Arcadiz voor Emmaüs deed, is quasi onbeperkte bandbreedte aanbieden tussen de campussen. We maakten van de verschillende campussen een virtuele datacampus.”

Conny Huysmans: “Niet alleen het feit dat Arcadiz het kortst mogelijke traject voorstelde, speelde voor ons een belangrijke rol in de beslissing. Ook dat Arcadiz zonder grote extra investering onze site in Duffel op dezelfde verbinding kon aansluiten, was heel belangrijk.”

 

Klaar voor de toekomst

Arcadiz trad op als projectbegeleider en -coördinator, en de fysieke glasvezelverbinding werd langs het openbaar domein in samenspraak met verschillende nutsbedrijven aangelegd. Het project bestond uit twee trajecten. In het eerste traject werd een eerste weg van connectiviteit aangelegd tussen het nieuwe gebouw in Mechelen en de vestiging in Zoersel. De tweede fase bestond uit de aanleg van een gescheiden weg om de redundantie te verzekeren.

Dankzij de samenwerking met Arcadiz is Emmaüs niet alleen klaar voor de huidige uitdagingen op het vlak van digitalisering, ze zijn ook voorbereid voor de toekomstige evolutie ervan.

Conny Huysmans: “Het datagebruik gaat in de toekomst alleen maar stijgen en dankzij de oplossing van Arcadiz beschikken we nu over de capaciteit om nog verder uit te breiden. De aangelegde verbindingen zijn meer dan een basis om bijvoorbeeld nog extra storage te implementeren. Arcadiz ging voor een optimale win-winsituatie en leverde niet enkel op wat noodzakelijk was.”