Alex Bik: “Je hoeft geen trendvolger te zijn om voorop te lopen in de technologie”

Datacenters hebben een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Alex Bik mag als datacenter legende absoluut niet ontbreken in dit rijtje. De CTO van BIT zie je al van verre aankomen in zijn omgebouwde touringcar en tijdens de nieuwjaarsborrel wordt het bedrijfspand omgetoverd tot de filmset van The Matrix. Ja, bij BIT doen ze het allemaal net even anders. In een interview vertelt Alex over zijn bedrijf en de werkcultuur.

 

Wat maakt BIT een leuke werkplek?

De sfeer is informeel en relaxed en we zijn daarnaast ontzettend down-to-earth. We draaien niet om dingen heen en zijn open en eerlijk over de dingen die we doen. Dat klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet, terwijl veel mensen dat juist prettig vinden. We geloven bovendien in ‘fatsoenlijk werken’: zoveel mogelijk verdienen in zo min mogelijk tijd, ten koste van anderen of iets anders, dat is niet aan ons besteed. Alles wat we doen, doen we met oog voor mens en klimaat. Dat maakt ons knuffelbaar.

 

En wat is jouw rol daarin, als directeur?

Als directeur bemoei ik me eigenlijk niet of nauwelijks met de dagelijkse operatie, maar meer met het uitstippelen van de lange termijn. Ik ben altijd bezig met vooruitkijken en voorsorteren. Dat moet ook wel, want de digitale wereld verandert snel en vanwege die constante verandering moet je bewust breed georiënteerd blijven en tegelijkertijd richting kiezen. Wel de goede richting dan, natuurlijk.

 

Meeveranderen is dus cruciaal om te blijven bestaan?

Zo zou ik het niet zeggen. Je hoeft geen trendvolger te zijn om voorop te lopen in de technologie. Als BIT draaien we al best een tijdje mee, sinds 1996. Als je kijkt naar BIT toen en BIT nu, dan zijn we echt een totaal ander bedrijf geworden. Door technologie is de wereld steeds sneller aan het veranderen, en daardoor klantbehoeften ook. Het zou dan ook niet slim zijn om te leunen op één bepaalde service waar over een paar jaar misschien niet eens vraag meer naar is. Kijk, we hebben geen glazen bol waarin we kunnen zien welke diensten en producten nodig zullen zijn, maar door vooruit te kijken en rekening houden met verschillende scenario’s kun je in ieder geval op het juiste moment de juiste afslag nemen.

 

Wat maakt werken in een datacenter volgens jou zo leuk?

Geen datacenter is hetzelfde dus ik kan niet voor de rest spreken, maar als ik voor het gemak even uitga van mijn eigen ervaring denk ik dat je qua zelfontplooiing goed kunt pieken in een datacenter. De veranderlijkheid van de sector maakt het namelijk ook extra leuk voor werknemers omdat ze zich continu moeten blijven ontwikkelen. In dat proces komen er heel veel verschillende aspecten van de techniek om de hoek kijken: van elektrotechniek en werktuigbouwkunde tot netwerktechnologieën en security. Als je technisch gezien een leergierige nerd bent, dan zit je hier wel goed.

 

BIT is een zakelijke internet service provider die gespecialiseerd is in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. Benieuwd naar de vacatures? Bezoek dan ook eens de website.

Alex Bik - BIT (Foto: Kas van Vliet)
DATACENTER PASPOORT
           
Naam: Alex Bik
Leeftijd: 48
Bedrijf: BIT
Functie: CTO

Kerntaken:
- Langetermijnvisie uitstippelen
- Richting kiezen en sturing geven
- Bouwprojecten en technische 
  operaties overzien