Laden Evenementen

Events

Workshop ethische en maatschappelijke aspecten Gaia-X

De fysieke Gaia-X hub NL bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten van Gaia-X’ op donderdag 19 mei in de Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam met prof. dr. José van Dijck (UU) en dr. Claire Stolwijk (TNO).

Professor Van Dijck gaat nader in op de invloed van online platformen op publieke belangen; publieke waarden zoals transparantie, privacy en democratische controle staan centraal in het bouwen van een Europese online infrastructuur. Dr. Stolwijk neemt ons in dit kader mee in de stand van zaken omtrent digitale soevereiniteit in Nederland en Europa en de kansen en uitdagingen die nog voor ons liggen.

Direct inschrijven

Heeft u binnen uw werkterrein te maken met data-uitwisseling? Wilt u meer weten over de waarborging van publieke waarden binnen een data-ecosysteem en welke (ethische) mogelijkheden en uitdagingen er voor ons liggen omtrent digitale soevereiniteit? Dan mag u deze bijeenkomst niet missen!

Deze fysieke Gaia-X hub NL bijeenkomst biedt een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en met elkaar te verbinden. Deel deze uitnodiging vooral in uw netwerk en meld u snel aan: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Locatie: Koninklijke Industrieele Groote Club, Dam 27 te Amsterdam
Tijd: 13.45 – 17.00 uur
Bereikbaarheid: De Koninklijke IGC ligt op tien minuten loopafstand van het CS in Amsterdam. Meerdere trams stoppen voor de deur. Er is ruime parkeergelegenheid bij verschillende parkeergarages binnen tien minuten loopafstand. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u op de website van IGC.

Direct inschrijven

Programma
13.45 – 14.00 uur

Inloop
14.00 – 14.15 uur
Introductie door Gaia-X hub NL manager dr. ir. Peter Verkoulen
14.15 – 15.00 uur
Lezing prof. dr. José van Dijck: “Publieke waarden in de online wereld”
15.00-15.45 uur
Lezing dr. Claire Stolwijk: “Digitale soevereiniteit in Nederland en Europa”
15.45- 16.00 uur
Vragen en discussie
16.00-17.00 uur
Netwerkborrel

Over de sprekers
Prof. dr. José van Dijck is sinds 2017 universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Zij was eerder president van de KNAW, kreeg in 2019 een eredoctoraat van de Universiteit Lund, en  ontving in 2021 de Spinozaprijs van NWO. Haar onderzoek gaat over media, sociale media en mediatechnologieën en met name over de invloed van online platformen op publieke waarden in verschillende sectoren van de samenleving. Samen met twee co-auteurs publiceerde zij o.a. het boek The Platform Society (Oxford University Press) waarin de impact van online platformen in vier sectoren (mobiliteit, nieuws, onderwijs en zorg) wordt onderzocht. Van Dijck is onderzoeksleider van de interdisciplinaire groep Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht.

Dr. Claire Stolwijk is senior onderzoeker en consultant bij TNO. Zij is gespecialiseerd in beleid en business modellen rondom digitalisering, industriebeleid en innovatiemanagement. Zij leidt grote Europese en nationale projecten voor diverse domeinen, met als focus de digitalisering van de maakindustrie. Daarvoor werkte zij als senior finance analist bij Unilever. Ze is bedrijfskundige van achtergrond en gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van innovatiestrategieën van chip-bedrijven.

Recentelijk publiceerde ze met co-auteurs het TNO paper “Bridging the Dutch and European Digital Sovereignty gap”. In dit paper wordt ingegaan op digitale soevereiniteit vanuit het perspectief van beleid en technologie, maar ook vanuit economisch, maatschappelijk en geopolitiek perspectief. De huidige digitale soevereiniteit wordt geschetst op basis van diverse technologielagen evenals de kansen en uitdagingen om de digitale soevereiniteit te vergroten.

Direct inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!